- El projecte promou un estudi de recerca i interpretació sobre l’estat del riu al seu pas pel municipi
- En el projecte participen 15 localitats de l’àrea d’influència del Llobregat, entre elles dues de la comarca de l’Anoia: Vilanova del Camí i Igualada
- Amb els resultats d’aquest procés científic ciutadà, es cocrearan amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques per gestionar i conservar el patrimoni fluvial d’aquests entorns
Un grup de catorze persones voluntàries del municipi inicien aquesta setmana un projecte per tal de conèixer la situació del riu Anoia i la qualitat de l’aigua al seu pas per Vilanova del Camí. Ho fan dins del projecte “Llegim el riu” impulsat per la Diputació de Barcelona de la mà de les biblioteques i les regidories de Medi Ambient dels municipis on es desenvoluparà l’estudi.
“Llegim el riu” és un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció, la qual cosa ha de permetre la generació de noves dades, la recerca i la interpretació de la informació.
La iniciativa complementa el projecte RiuNet i promou la participació per mitjà de les comunitats d’usuaris de les biblioteques.
Desenvolupament i calendari
“Llegim el riu” va arrencar al juliol amb la formació dels tàndems locals (una persona tècnica de medi ambient i una altra de biblioteques). Aquests equips són els encarregats d’organitzar els grups que participaran en les sortides de camp, que es faran aquesta tardor.
En el projecte participen 15 localitats de l’àrea d’influència del Llobregat, entre elles dues de la comarca de l’Anoia: Vilanova del Camí i Igualada.
Aquest dimarts, els voluntaris vilanovins realitzen una primera sessió de treball de camp. El grup ja es va reunir la setmana passada.
Un cop realitzat l’estudi –a partir de la informació recollida–, es presentaran els resultats –previsiblement durant el primer trimestre del 2022–, i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns.
Impuls i coordinació
El projecte està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha trobat la implicació de la Biblioteca de Vilanova del Camí i la regidoria de Medi Ambient.
La direcció científica correspon al Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.
L’Associació Habitats, entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, col·labora també en aquest projecte per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.