- La regidoria d’Igualtat de Vilanova del Camí ha preparat de la mà de Sweet India i ASOCPROCAT els actes per commemorar aquest dijous el Dia Internacional contra les violències masclistes.
- Les activitats previstes per aquest dijous començaran a partir de les 17:15 h i s’han traslladat a Can Papasseit davant de la previsió de pluja.
Un any més les regidories d’Igualtat dels municipis de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena s’han tornat a coordinar per commemorar el 25N. Ja fa dies que ha arrencat la cinquantena d’actes que s’han organitzat entre tots els municipis, per tal continuar sensibilitzant la ciutadania sobre què és la violència masclista, com podem identificar-la i sobretot què podem fer per barrar-li el pas.
La regidora vilanovina d’Igualtat, Laura Pavón, valora positivament l’aposta de continuar coordinant aquesta agenda d’actes de manera conjunta des de la MICOD, amb la contribució de tots els municipis. Afirma que està funcionant molt bé i que és enriquidor el treball en xarxa.
A Vilanova del Camí, la regidoria va emprendre ara fa uns dies una acció al carrer: la col·locació d’una senyalització que és visible en diferents espais de gran afluència, com les escoles, l’institut, el passeig de la Indústria o la plaça del Mercat. Es tracta de senyals d’alerta, semblants als de trànsit, amb missatges que volen servir per fer reflexionar, per fer entendre a la ciutadania que la violència contra les dones ha de ser una lluita diària, constant i que demana la implicació de tothom.
“Els quatre cartells han de servir per tenir consciència en el dia a dia: ‘No callis’, ‘Respecte, no a la violència’, ‘Stop a la violència’ i ‘Cedeix el pas a la igualtat’”.
Laura Pavón regidora d’igualtat
En el marc del 25N, la regidoria ha comptat amb la complicitat de diferents entitats. L’agenda d’activitats va començar diumenge amb un partit de futbol entre ASOCPROCAT i el Club Esportiu Anoia, dilluns amb un curs de defensa personal, organitzat pel CH Vilanova; a més, dimarts va tenir lloc un contacontes a la biblioteca.
Taller d’apoderament femení amb Sweet India
El dia central d’aquesta commemoració serà demà 25N i l’Ajuntament a banda del suport de l’associació de dones ASOCPROCAT, també ha trobat la col·laboració d’una altra entitat: Sweet India, per retre homenatge a les dones a través d’un símbol artístic.
Des de l’escola han preparat un parell de cançons d’exhibició i després un taller amb tothom qui vulgui participar, obert a dones de totes les edats. S’ha triat aquesta activitat perquè la dansa Bollywood a més de tenir melodies alegres que fa que la pràctica sigui divertida, també aporta molts beneficis. És un ball que ajuda en la integració i la superació, també potencia el sentiment de pertinença a un grup i enforteix l’autoestima.
“Ell ball no és simplement escoltar música i moure’s, sinó que és una teràpia que ajuda a alliberar l’estrès, genera benestar en la salut mental i corporal, i augmenta l’autoestima”.
Silvia Bautista, directora de Sweet India
Silvia Bautista convidava les dones a compartir aquesta activitat no només per passar una bona estona plegades, sinó també per demostrar que les dones unides són més fortes i podem explorar molt millor la sororitat.
És important subratllar que l’activitat estava prevista a la plaça del Mercat, però s’ha traslladat a Can Papasseit davant de la previsió de pluja.
Lectura del manifest i marxa silenciosa amb ASOCPROCAT
Al mateix lloc i després d’aquest taller, començarà l’acte oficial de commemoració del 25N amb la lectura del manifest que han preparat des d’ASOCPROCAT i tot seguit una marxa silenciosa. Com ens deia la presidenta de l’entitat, Felicidad Ruiz, la idea és donar visibilitat a aquesta xacra i fer una crida a la ciutadania per actuar davant les violències masclistes, “perquè moltes vegades es dona l’esquena a aquest problema”.

Les violències masclistes no s’aturen, assenyala Ruiz, qui fins i tot alerta del retrocés que estem vivint i la necessitat de continuar fent molta pedagogia sobre aquest tema, per tal d’ajudar als més joves a reconèixer quins poden ser els catalitzadors de la violència i com neutralitzar-los.
“Molta gent diu que ara no és com abans i que abans hi havia més violència, però penso que estem tornant enrere una miqueta, i als joves cal conscienciar-los i donar-los més educació sobre aquesta violència”
Felicidad Ruiz, presidenta d’ASOCPROCAT
I és que l’estadística continua deixant constància d’aquesta xacra: la violència envers les dones segueix sent una pandèmia mundial que cal erradicar. Felicidad Ruiz ens donava només dues dades per reflexionar: cada quatre hores es denuncia una violació a Espanya i més de 600.000 dones són víctimes de violència masclista. “És hora d’acabar amb això”, rebla.
Ruiz també ens convida a trencar el silenci davant d’aquelles violències masclistes quotidianes que sovint passen desapercebudes, amb un comentari, un missatge, una opinió… “Són petites coses, però això va alimentant tota aquesta violència”.
Agenda d’actes pel cap de setmana
L’agenda d’actes del 25N continuarà el pròxim dissabte amb la presentació del llibre La jefa eres tu, d’Olga Jiménez, a les 12 del migdia, a Can Papasseit.
I diumenge arribarà la projecció de la Mostra Internacional de Films de Dones amb la preestrena del film 15 horas de Judith Colell. La directora serà present el mateix 28 de novembre per a fer tertúlia després del film que ens acosta a la història d’una dona música que comparteix amb la seva parella una vida pública de diners i fama, però que en la intimitat viu un infern de maltractament.
L’agenda s’allargarà també amb altres propostes programades pel dimarts 30 de novembre amb una activitat pels més joves; un monòleg debat que es farà de 10 h a 11:30 h i que anirà a càrrec de l’Associació Cultural de Granollers. I el divendres 3 de desembre, a les 18:30 h tindrà lloc el teatrefòrum “I sinó, qui ho farà?”, al Casal de la Gent Gran.