- La Setmana Europea de Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction – EWWR) té la missió de conscienciar als europeus sobre la necessitat de reduir i gestionar els residus i els recursos de forma sostenible
- Vilanova del Camí s’ha adherit a la campanya i durant la setmana farà diferents accions de sensibilització als mitjans locals i a les xarxes socials, amb la voluntat de reduir la quantitat de residus i de promoure un canvi d’actitud en la ciutadania
La Setmana Europea de Prevenció de Residus es celebra enguany del 21 al 29 de novembre. Escoles, ajuntaments, entitats i empreses organitzen tot tipus d’activitats com tallers per aprendre a gestionar els residus, treballs manuals, tallers de cuina de reaprofitament, campanyes de conscienciació, o mercats d’intercanvi. Accions que es programen amb la voluntat de reduir la quantitat de residus i de promoure un canvi d’actitud en la ciutadania.

L’edició d’enguany es centra en els residus invisibles, que són aquells que es generen durant el procés de fabricació dels productes. Joan Espel, investigador júnior del Centre Tecnològic Leitat, ha explicat a Ràdio Nova que per fabricar un telèfon mòbil de menys de 200 grams i el seu embolcall es produeixen 86 kg de residus.
Espel ha posat altres exemples de generació de residus invisibles. Uns pantalons texans de 500 grams, produeixen al voltant de 25 kg de residus invisibles. Uns 170 g provenen de l’energia consumida per fabricar els pantalons, 2 kg es deriven de la producció dels materials auxiliars que s’afegeixen a la tela com tints i teles metàl·liques i 23 kg són degut a la producció del teixits.
Per prevenir la generació d’aquests residus, Espel recomana, allargar la vida dels productes, escollir aquells que siguin més fàcils de reparar i de reciclar i evitar el consum de productes d’usar i llençar.
Així mateix, recomana comprar aquells que estan elaborats amb electricitat d’origen 100% renovable i aquells més sostenibles o amb etiqueta ecològica o Ecolabel.
“El millor residu és el que no es produeix”, ens indica l’investigador Joan Espel, però és evident que s’ha de trobar un equilibri entre consum i sostenibilitat. Per això cal fixar-se en els productes que volem comprar i avaluar en cada cas si podem estalviar-nos els envasos comprant a granel, per exemple.
L’Ajuntament vilanoví vol millorar la recollida selectiva de l’oli domèstic
Aquest any, des de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova del Camí volen incidir especialment en la recollida selectiva de l’oli domèstic. Aquest és un residu que, a priori no es considera perillós, però en canvi, “la seva gestió és complicada” diu Espel. Si aboquem aquest oli domèstic a la pica, a banda de fer malbé les canonades, pot provocar la contaminació de les aigües del municipi. En els casos més greus, si el residu arriba als rius o al mar, contribueix a la contaminació també d’aquests ecosistemes.
Actualment, a Vilanova del Camí hi ha 3 contenidors de recollida d’oli domèstic. Estan ubicats a la cruïlla del carrer Mossèn Amadeu Amenós amb Joan XXIII – prop de l’Escola Marta Mata; a la cruïlla de Cristòfol Colom amb Manresa – prop del Joan Maragall, i a la cruïlla de Frai Juníper Serra amb Teixidors – prop del Pompeu Fabra. L’oli domèstic també es pot portar a la deixalleria.
L’any 2016 es van recollir a Vilanova del Camí 2,2 tones d’oli domèstic mentre que al 2019, la xifra va augmentar fins les 7,39 tones, un augment molt significatiu però que encara estaria lluny de la xifra òptima que estaria al voltant de les 14 tones.
Per fer correctament el reciclatge de l’oli domèstic usat, cal guardar-lo en ampolles de plàstic de fins a 2 litres i llençar directament l’ampolla –sense obrir-la- al contenidor de l’oli. Així s’eviten taques tant al contenidor com a terra.
Si decidiu portar-lo a la deixalleria, recordeu que l’horari d’aquest equipament és de dilluns a dissabte de 10:00 a 13:00 h i de 16:00 a 19:30 h.