- En cas de dubtes sobre la Llei de la Dependència us podeu adreçar tant a la treballadora social de l’EAP, com a la treballadora social dels Serveis Socials bàsics, des d’on s’ofereix orientació i assessorament en aquest procés.
El Casal de la gent Gran va acollir el divendres 30 de setembre una xerrada sobre la Llei de la Dependència. Diferents professionals que intervenen en el procés de reconeixement de dependència van exposar el tema i van resoldre els dubtes que es van anar generant entre el públic assistent, una trentena de persones.
A la xerrada hi va participar Clara Fernández, treballadora social dels Serveis Socials bàsics de l’Ajuntament de Vilanova del Camí i la treballadora social de l’EAP Vilanova del Camí, Eva Clapés. També van intervenir tres professionals del Servei de Valoració de la Dependència de l’Anoia: Maribel Cano, Anna Sendra i Montse Rodríguez.
Eva Clapés, de l’EAP Vilanova del Camí, va encetar la roda d’intervencions explicant al públic què s’entén per situació de dependència, i també va exposar les diferències entre situació de dependència i discapacitat. Dos conceptes que sovint es confonen, però que es refereixen a àmbits i normatives diferents.
El SEVAD Anoia és un servei format per equips multidisciplinaris la missió dels quals és la realització de la valoració de la dependència. Les professionals que van participar en l’acte de divendres van exposar les diferents fases del procés, des de la recepció i la gestió de la demanda de valoració fins a la resolució.
El procés s’inicia amb la presentació de la sol·licitud de valoració de la dependència a la Generalitat que dona origen a la visita de la persona dependent per part de les professionals del SEVAD. Durant aquesta visita, que es pot fer bé al domicili familiar bé al centre residencial on visqui la persona que s’ha de valorar, les professionals estudien la seva situació i valoren el seu grau d’autonomia segons els barems que estan estipulats. Aquests barems estableixen els criteris de valoració tenint en compte la seva capacitat per portar a terme sola les activitats bàsiques de la vida diària.
Al seu torn, Clara Fernández, treballadora social dels Serveis Socials bàsics de l’Ajuntament va traslladar quatre idees bàsiques sobre la sol·licitud de dependència, així com del procediment que cal seguir a partir de la comunicació de la resolució del SEVAD.
I és que la Generalitat notifica als Serveis Socials el grau de dependència reconegut i la capacitat econòmica de la persona dependent i són els professionals de Serveis Socials qui es posen en contacte amb la persona per elaborar el Programa Individual d’Atenció, el que es coneix com a PIA. Un document on es determinen els serveis o les prestacions més adequades per atendre les necessitats de la persona dependent.
Finalment, es van explicar els recursos de la cartera de dependència, en l’àmbit general, ja que per determinar les prestacions cal tenir en compte la situació de la persona dependent.
En cas de dubtes sobre la Llei de la Dependència us podeu adreçar tant a la treballadora social de l’EAP, com a la treballadora social dels Serveis Socials bàsics, des d’on s’ofereix orientació i assessorament en aquest procés.