- És una de les millors i més esperades sortides de l’any que combina l’excursió fins al Turó de la Guàrdia i la festa del Tió amb petits i grans.
- A partir d’aquest dijous una vintena de pessebres de la Colla, elaborats per Pere Bartolí, s’exposaran al Mercat de Sant Hilari.
A les portes de les festes de Nadal, la Colla Excursionista de Vilanova del Camí ha fet una de les millors i més esperades sortides de l’any: portar el Pessebre al Turó de la Guàrdia i fer la festa del Tió amb petits i grans. La sortida nadalenca va ser diumenge. Unes seixanta persones van acompanyar la Colla en aquesta emocionant sortida.

Van gaudir d’un dia clar i com diu Francesca Cullerés “no feia ni un pessic de fred”. A les 9 del matí es van trobar a l’església de Sant Hilari a Vilanova del Camí i el mossèn va fer la benedicció del pessebre, acompanyat d’en Pere Bartolí, el pessebrista de la Colla que any rere any, com reconeixen des de l’entitat, els sorprèn amb idees noves i actuals; “aquest any l’ha dedicat a la plena actualitat que ens ha acompanyat, amb bombolles familiars i de companys, el volcà de La Palma i un emotiu record a tots els que ens han deixat, però mai podrem oblidar”.
Després d’una passejada fins al turó, van col·locar el naixement i van cantar unes quantes nadales, “les de tota la vida, que aquestes les saben tots, amb panderetes i unes veus angelicals dignes de l’Escolania de Montserrat”, diu Francesca Cullerés.
Més tard van compartir un esmorzar de pastes variades, amb una mica de mistela i els nens i nenes van fer cagar el Tió.
La Colla es tornarà a retrobar a la Festa Major de Sant Hilari, el mes de gener. Fins aleshores han desitjat unes BONES FESTES I FELIÇ 2022 a tothom.
També ens conviden a visitar l’exposició de pessebres que a partir d’aquest dijous es podrà veure al Mercat de Sant Hilari. La mostra recull una vintena de pessebres elaborats per Pere Bartolí.
La tradició del Tió de Nadal
La Colla ha aprofitat aquesta celebració per recordar-nos la tradició del Tió de Nadal que com asseguren expressa reciprocitat d’afectes, perquè la mainada en té cura, l’alimenta per i l’abriga, “i el Tió, en correspondència, ens regala escalfor per suportar el fred hivern i llum veure a les fosques”.
“Originàriament, el Tió era un tronc encès, un tió de la llar de foc, que ens regalava l’escalfor per suportar la cruesa de l’hivern i la llum per a les llargues nits”, han recollit des de la Colla. “Tradicionalment, el Tió mai no cagava objectes grossos (aquests ja els portaven els Reis), sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, mandarines, etc.”.