- Aquest dijous, a les 16 h, a l’església de Sant Hilari es farà el comiat a Josep Valentí Rosich, que ha traspassat aquest dimecres, a l’edat de 93 anys
- Fotògraf i escultor vilanoví, Josep Valentí era molt conegut i apreciat al municipi, on ha deixat un llegat únic de la seva obra escultòric
Artista vocacional, el seu treball ha arribat no només a moltes llars vilanovines per mitjà de la fotografia de celebracions particulars, actes institucionals o festes tradicionals, sinó que també ha deixat empremta amb la seva professió com escultor, més enllà de Vilanova del Camí.

Una de les obres més populars al municipi es va estrenar l’abril de 2013. Més concretament es va beneir, a l’església de Sant Hilari, on llueix des d’aleshores: una imatge de la Mare de Déu de Montserrat.
Aquesta, no és però l’única escultura (ni va ser la primera) que cedia a l’església vilanovina: una de Sant Hilari, patró del municipi, llueix també a la façana del temple. A més, una imatge de Sant Isidre, una altra de la Immaculada i un viacrucis en baix relleu en terracota, són altres figures que va realitzar per a Vilanova del Camí.
A la capital anoienca també cal destacar la Marededéu de Fàtima de l’Antic hospital d’Igualada (feta en pedra, l’any 1953) o la Verge de Gràcia de la Tossa en terracota (1960). A més, va col·laborar amb l’escultor Ernest Marco en la creu del terme de la plaça de la Creu d’Igualada (1954) i també amb Joan Graells en el grup escultòric dedicat al sometent i que té el Timbaler de Bruc (guix) com a tema principal (1945-1950).
El que més va fer en Josep Valentí és escultura religiosa, la majoria de les vegades per encàrrec. Com destaca l’historiador Pau Llacuna en un article a la Revista D’igualada l’any 2008: “de cada escultura en sabia la història, el moment i el perquè. Cada encàrrec tenia la seva explicació, qui, quan i on”.
A Vilanova de Camí, però, era sobretot conegut per la faceta fotogràfica. Va obrir la primera botiga de fotografia al carrer Major, l’any 1968, i posteriorment es va traslladar al carrer Santa Llúcia, on la segona generació familiar assegura haver “pres bona nota d’un treball ben fet durant anys” mentre han anat innovant, aplicant les noves tecnologies i avenços digitals.
Avui, la fotografia en blanc i negre, amb relleu sobre pedra, li dediquem a Josep Valentí Rosich per desitjar-li un bon cel.