- Els veïns que vulguin cedir un allotjament provisional s’han de posar en contacte amb qualsevol de les Oficines d’Atenció a la Ciutadania: bé al Casal de la Gent Gran, bé al mateix ajuntament o a Serveis Socials.
- El govern estableix un protocol especial per a l’acollida de menors que viatgen sols. En cas d’acollir menors, s’ha de contactar amb la DGAIA per tal de garantir la seva protecció i per evitar incórrer en un delicte.
- Govern i ONG desaconsellen la recollida de material i demanen donatius econòmics. Així i tot, el material que s’ha recollit fins ara, es farà arribar al Port de Barcelona des d’on serà distribuït.
La setmana passada van arribar a Vilanova del Camí els primers refugiats d’Ucraïna, concretament dos infants de 2 i 6 anys i una mare, i una altra mare amb dues filles, que estan allotjades a casa de familiars. Des de l’Ajuntament, però, tenen constància que durant el pròxim cap de setmana arribaran fins a una vintena de persones més. Tots tenen familiars o coneguts a Vilanova del Camí i, en principi, es quedaran a casa seva.
Tot i això, explica l’alcaldessa Noemí Trucharte, caldrà cercar altres allotjaments per oferir una acollida amb garanties i en condicions.
L’Ajuntament demana al veïnat que, en cas de tenir un immoble que vulguin cedir de manera temporal per a l’acollida de refugiats, es posin en contacte amb qualsevol de les Oficines d’Atenció a la Ciutadania: bé al Casal de la Gent Gran, bé al mateix Ajuntament o a Serveis Socials.
Des de l’ajuntament se’ls demanarà un seguit d’informació personal i de contacte i també dades de l’immoble, com la superfície, el nombre d’habitacions, les condicions en les quals es troba el pis… que després haurà de supervisar l’Inspector.
L’ajuntament farà un registre de persones refugiades per fer-ne seguiment
Pel que fa a l’acollida de persones refugiades, des de l’Ajuntament demanen a la població que si estan disposats a acollir es posin en contacte amb Serveis Socials. Cal tenir molt en compte que aquesta acollida pot allargar-se i, per tant, s’ha de poder garantir per un temps indeterminat.
Per tal de coordinar l’arribada de persones procedents d’Ucraïna i fer-ne un correcte seguiment, l’Ajuntament demana que, una vegada al municipi, s’adrecin a les OAC o a Serveis Socials per fer un registre presencial i tenir les seves dades de contacte.
Fora dels horaris d’aquestes oficines municipals, o durant el cap de setmana podeu contactar amb el 012 o amb Creu Roja.
En virtut de la directiva europea que s’ha aprovat per fer front a l’emergència, aquestes persones tenen els mateixos drets que qualsevol ciutadà de la comunitat europea: dret a la sanitat pública i, en cas dels infants i joves, a l’escolarització, tot i que aquest és un tema que, ara per ara, no és prioritari donada la situació que estan vivint els menors que arriben al nostre país.
De moment, l’empadronament no serà necessari.
Creu Roja habilita tres punts de coordinació de refugiats: a l’aeroport d’El Prat, a Sants i a la Jonquera
En aquests moments, Creu Roja, ha habilitat tres punts de coordinació de refugiats: a l’aeroport de Barcelona – El Prat; a l’estació de Sants i a la Jonquera. Des d’aquests punts es coordinen els dispositius d’acollida i es van distribuint aquestes persones en hotels, albergs, cases de colònies… repartides pel territori català.
A la comarca de l’Anoia les tècniques referents d’acollida i polítiques migratòries són Anahí de Febrer del Consell Comarcal de l’Anoia i Núria Català de l’Ajuntament d’Igualada.
Per qualsevol consulta sobre l’acollida de persones refugiades, la Generalitat ha posat a disposició el correu electrònic: comiteacollida.igualtat@gencat.cat
Recordar també que el 012, el telèfon d’informació de la Generalitat, ofereix atenció en ucraïnès.
El govern estableix un protocol especial per a l’acollida de menors que viatgen sols
Pel que fa a l’acollida de menors que viatgen sense tutors legals, el govern ha establert un protocol especial per accelerar el procés d’acollida d’aquests menors, especialment exposats a patir violències o ser víctimes de tràfic.
En cas d’acollir menors que viatgen sols, és molt important la comunicació immediata a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per tal de garantir la seva protecció i per evitar incórrer en un delicte.
Aquesta comunicació es pot fer al telèfon 116 111 o bé per correu electrònic: dgaia.dso@gencat.cat.
Govern i ONG desaconsellen la recollida de material i demanen donatius econòmics
Des de diferents administracions i ONG desaconsellen la recollida de material i d’ajuda humanitària per diversos motius. La logística i el transport són molt complicats, i tampoc existeixen grans magatzems en la zona de conflicte o en els territoris fronterers per classificar i repartir el material necessari.
Tant des del govern com des de les organitzacions no governamentals que estan treballant en la zona de conflicte demanen a la població que vulgui col·laborar, que ho faci amb un donatiu econòmic a qualsevol de les ONG de referència: Creu Roja, Càritas, Unicef, ACNUR; Save the Children…
Amb aquests diners poden comprar el que fa falta en cada moment i a més dinamitzen l’economia local. Les compres es fan directament en els mercats de les zones afectades.
El material recollit en les campanyes solidàries s’ha de fer arribar al Pot de Barcelona
Les recollides de material que s’han fet fins ara s’han de vehicular a través del Port de Barcelona que ha posat a disposició del Govern de la Generalitat un espai logístic de 1.800 m 2 a la ZAL per emmagatzemar i distribuir l’ajuda humanitària.
Les empreses i entitats que disposin d’un cert volum de material poden portar-lo directament a l’espai logístic del Port que s’ha disposat per atendre aquesta necessitat.