- El Mulla’t té com a principal objectiu visualitzar aquesta malaltia neurodegenerativa, i a la vegada aconseguir recursos econòmics destinats a l’acompanyament i rehabilitació dels malalts, i també a la investigació.
- Ens podem mullar amb la compra de productes solidaris del Mulla’t, fent un donatiu o participant en el salt simultani que es farà el diumenge 10 de juliol a la piscina de Can Titó.
El Mulla’t torna a cridar la implicació de la ciutadania per acompanyar les persones amb esclerosi múltiple i destinar fons a la recerca. El dia 10 de juliol se celebra una nova edició d’aquest esdeveniment solidari que organitza la Federació Esclerosi Múltiple amb el suport de les associacions de malalts d’arreu de Catalunya.
L’Associació Esclerosi Múltiple Anoia (AEMA) recupera aquest any la cita solidària que l’any passat no es va poder realitzar com en altres edicions a causa de la pandèmia. Tanmateix, aquest any estan lluny de fer actes que suposin molta aglomeració per tal d’evitar contagis que posin en risc a les persones afectades per aquesta malaltia neurodegenerativa i crònica del sistema nerviós central, sovint generadora de discapacitat.
El vilanoví Jordi Sanjuan, col·laborador de l’AEMA, ha estat vinculat a aquesta entitat durant molts anys com a parella d’una persona afectada per l’esclerosi múltiple, la Dolors Canal, a qui recordem amb molta estima. Ella va ser la impulsora i primera presidenta de l’AEMA a la comarca. D’una manera molt didàctica va ser també una de les persones que va treballar per la divulgació d’aquesta malaltia. Ens parlava, per exemple, de la malaltia de les mil cares, perquè es pot manifestar de múltiples maneres en cada persona afectada. “L’esclerosi múltiple” com assenyala Jordi Sanjuan “és la gran desconeguda”.
L’AEMA tornarà a convidar a la ciutadania anoienca a participar d’aquesta activitat en diferents municipis. A Vilanova del Camí la piscina municipal de Can Titó acollirà la matinal del Mulla’t amb la presència del voluntariat que durant tot el matí posaran a la venda diferents productes de marxandatge. A més a les 11 h hi haurà un carril de la piscina obert a la participació de les persones que vulguin nedar per l’esclerosi múltiple. Els metres assolits a cada municipi es bescanvien després per aportacions econòmiques que des de la FEM es destinen també a les activitats de divulgació, atenció als pacients i recerca.
Un dels moments més simbòlics, sens dubte, és el salt simultani que es fa a totes les piscines a les dotze del migdia i que segons Jordi Sanjuan recull l’esperit del Mulla’t.
Des d’Esports Vilanova faran, com és habitual, una aportació a l’entitat.
Cuidadors experts
Al llarg dels deu anys que va fer de cuidador Jordi Sanjuan va tenir clara la importància de conèixer bé la malaltia. És per això que amb el temps ell també va esdevenir expert per tal de preveure, detectar un brot o saber com actuar, arribat el cas.
El Mulla’t té una doble finalitat. D’una banda, la sensibilització de la població respecte a la malaltia i de l’altra, la captació de fons en benefici de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) que permet oferir serveis de neurorehabilitació en hospitals de dia i també serveis d’inserció i orientació laboral a les persones afectades.
Jordi Sanjuan destaca els importants avenços que s’han fet en la investigació en els darrers anys, amb resultats molt positius, que permeten allargar l’esperança de vida i millorar la qualitat de les persones afectades.