- L’arbre dels records és un espai acollidor perquè les persones que han patit la pèrdua d’un fill o filla durant la gestació o en el moment del part puguin anar a plorar, pensar, meditar, portar flors o deixar dibuixos dels germans.
- El projecte s’ha portat a terme a iniciativa de l’associació Little Stars i amb la complicitat del grup d’ERC Vilanova que va presentar una moció al Ple del 20 de gener de 2020.
Vilanova del Camí ja disposa d’un espai per al dol perinatal. El cementiri municipal acull des d’aquest dissabte “L’arbre dels records”, un espai de dol obert a la ciutadania, però en especial als pares i mares que han patit la pèrdua d’un fill o filla durant l’embaràs o just en el moment del part, per convidar-los a la reflexió i facilitar-los l’elaboració del dol.

Va ser un acte íntim i molt emotiu. Les paraules de Judit Pallarés, una de moltes mares i pares, que han patit el tràngol de perdre un fill durant la gestació va impactar els assistents. Judit Pallarés i la seva parella han patit tres doloroses pèrdues: la primera el 16 de novembre de 2010, quan amb només 21 anys, va patir un embaràs ectòpic. De nou embarassada, el 14 de setembre de 2012, va rebre la notícia que el seu nadó no tenia batec. Novament un comiat sense haver conegut el seu bebè. Dos anys després, l’1 de novembre de 2014, un altre comiat.
Al 2017, va arribar un nou embaràs i “molta il·lusió però també molta por”, explica Judit Pallarés. L’embaràs va anar bé fins el 15 de juliol de 2017, quan tornen a sonar les mateixes paraules que en embarassos anteriors: “no hi ha batec”. En aquest cas, la Judit va parir el seu bebè mort i va poder acomiadar-se d’ell. “Néixer per ser acomiadat”, explicava Judit Pallarés en la seva intervenció.
L’associació Little Stars ajuda a les famílies a gestionar el dol i a parlar dels seus sentiments
A partir d’aquesta experiència, la Judit i la seva parella, van conèixer l’associació Little Stars. L’entitat va néixer gràcies a la voluntat de dues famílies que van perdre els seus fills abans de néixer.
“L’objectiu de Little Stars, era ajudar a les famílies que com les nostres, no trobaven un espai on gestionar el dol ni on parlar dels seus sentiments”.
Núria Caberol de Little Stars Catalunya Central
Fa dos anys i mig, explica Núria Caberol, que arran de la creació de l’Espai Empremtes a Calaf, l’associació va plantejar als ajuntaments de la Catalunya Central crear espais de dol als seus cementiris.
“Aquests espais els anomenem “L’arbre dels records”, perquè l’element principal de l’espai és un arbre, acompanyat de bancs, flors, i una placa. Un entorn acollidor perquè les persones que hi acudeixin puguin anar a plorar, pensar, meditar, portar flors, deixar dibuixos els germans…”
Núria Caberol de Little Stars Catalunya Central
A Vilanova del Camí l’arbre que presideix aquest espai és un ametller, i no ho és per què sí. L’ametller té una floració que dura nou mesos, els mateixos que l’embaràs d’una mare. Però què passa quan hi ha una glaçada? L’ametller perd el seu fruit… Malauradament 1 de cada 4 embarassos no acaba arribant a terme. És per això que es va triar l’ametller, per aquesta similitud.
“En definitiva, “L’arbre dels records” és un indret que convida a la reflexió que facilita l’elaboració del dol. És un espai obert a tothom qui ho necessiti sense connotacions religioses”.
Núria Caberol de Little Stars Catalunya Central
L’arbre dels records: Espai de reflexió
Des de l’entitat Little Stars asseguren que molts pares i mares que formen part dels grups de suport per dol gestacional han mostrat el seu desig per comptar amb un espai on poder simbolitzar els seus fills morts, on recordar-los. Un espai on venir a pensar, a plorar, a portar un dibuix…
Amb aquest objectiu, va dir l’alcaldessa Noemí Trucharte, és que l’Ajuntament de Vilanova del Camí va entomar el repte, també amb la complicitat del grup d’ERC que ho van sol·licitar a través d’una moció al Ple del 20 de gener de 2020.
“Som conscients que perdre el nadó que s’espera és una experiència molt traumàtica i dolorosa. És una experiència que afecta profundament les vides dels pares i de les famílies i que poden tenir efectes devastadors en la seva salut física i mental. I per això, avui és un dia especial per a nosaltres, ja que veiem finalitzat un projecte que hem anat dissenyant i bastint a poc a poc però amb molta cura”.
“Els professionals que hi han treballat, hi han posat el cor: la brigada de jardineria, la brigada d’obres, l’àrea de comunicació, el dissenyador … Tots han mimat fins a l’últim detall per fer d’aquest espai un espai de recolliment però també d’esperança”.
Noemí Trucharte, alcaldessa
L’acte d’aquest dissabte va comptar amb la col·laboració de Marta Riba i Anna Enrich de l’Escola de Música d’Igualada que van encetar i cloure l’acte amb música.
Al final de la inauguració es va fer una enlairada de globus blancs i estrelles de cartolina amb els missatges que havien escrit les famílies mentre sonava la cançó de Lasha, “Sense tu”.

Estrelles, dibuixos i missatges
Les famílies que vulguin posar una estrella a L’arbre dels records, en memòria dels seus fills o filles no nats, poden adreçar-se a l’Ajuntament, a Secretaria, on els proporcionaran una d’aquestes estrelles.
També poden portar dibuixos o missatges que podran enganxar a un plafó que trobaran al mateix espai de dol.