Vilanova del Camí present al 14è Certamen Infantil i Juvenil de lectura en veu alta |ÀUDIO|

20 Abr 2018


Un total de 36 alumnes anoiencs han participat, aquest dijous, al 14è Certamen Nacional Infantil i Juvenil de lectura en veu alta. Alumnes vilanovins de les escoles Pompeu Fabra i Joan Maragall han concorregut a aquests quarts de final i han demostrat les capacitats lectores que tant afavoreixen la concentració i l’empatia. També Ràdio Nova ha estat present al certamen, perquè la periodista Mireia Rubio formava part del Jurat en la difícil tasca de triar els lectors que representaran l’Anoia a les semifinals


Certamen en veu alta 18 Finalistes i Jurat-v11

El certamen l’organitza el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Recursos Pedagògics i la Fundació Enciclopèdia Catalana per promoure la lectura en català i els beneficis de llegir en veu alta. Els alumnes que hi participaven representaven un total de 16 centres d’ensenyament de la comarca: d’Igualada, Vilanova del Camí, Òdena, Carme, Castellolí, Vallbona d’Anoia i Calaf.

La trobada que es va fer al Museu d’Igualada i Comarcal de l’Anoia davant els representants de les escoles participants i també d’un públic familiar, eren els quarts de final, des d’on es van triar els alumnes que aniran a les semifinals, el dia 2 de maig, al Caixa Fòrum de Barcelona.

Malgrat els nervis i l’excitació, que es podien respirar en l’ambient de la sala, l’emoció i la il·lusió de l’alumnat era evident abans de començar les lectures, dividides per categories, depenent de les edats: Grumets Vermells (3r i 4t de primària), Grumets Verds (5è i 6è), Timoners (una categoria específica per als alumnes de l’aula d’acollida de cicle mitjà i superior), Corsaris (per a alumnes de 1r i 2n d’ESO) i Tropa de Corsaris (per als alumnes de 3r i 4t d’ESO que llegien en grups de tres).

La presentació i el fil conductor de tot l’acte, amb les pauses necessàries per a la deliberació del Jurat, va anar a càrrec dels alumnes de 1r i 2n de Batxillerat d’arts escèniques, música i dansa de l’Institut Joan Mercader que van interpretar diferents escenes del Petit Príncep.

Finalment el Jurat, format per la periodista Mireia Rubio i dos docents amb llarga trajectòria i experiència a la comarca: Lumi Garcia i Josep Ramon Noguera, van anunciar els finalistes, tot subratllant la dificultat de fer la tria, sobretot en la categoria del cicle superior de primària (5è i 6è) perquè en general la qualitat era molt alta.

Finalment, els alumnes elegits pel Jurat van ser: en la categoria Grumets Vermells, Minerva Alcalà de l’Escola Dolors Martí; en la categoria Grumets Verds, Gina Marsinyach del Col·legi Monalco; en Timoners, Emma Shypot de l’Institut Joan Mercader; entre els Corsaris, Andreu Pérez Bonastre del Col·legi Monalco, i en la Tropa de Corsaris, Laura Garcia, Biel Morales i Laura Solé, de l’Institut Joan Mercader.

Al final de l’acte, Ràdio Nova va poder recollir les impressions de Joan Ramon Gassó, representant del Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia; Imma Miñés, professora dels alumnes de Batxillerat artístic del Joan Mercader, i dels altres dos integrants del Jurat: Lumi Garcia i Josep Ramon Noguera. La satisfacció i la felicitació a tots els alumnes del certamen ha estat el denominador comú de totes les declaracions.


Dues parelles representen les escoles Pompeu Fabra i Joan Maragall


 En Jan Nogales i l’Ona Alonso (com a suplent) van ser els representants de l’escola Joan Maragall, en la categoria de cicle superior (Grumets Verds). En Pau Vivancos, del Pompeu Fabra, va participar també en aquesta categoria, mentre que la Lamiss Bouhlali, companya del Pompeu Fabra, ho feia en la categoria de cicle mitjà (Grumets Vermells). Tot i que no han estat finalistes, sabem del cert pel Jurat que ho van fer molt bé. Els nervis fan sovint que la lectura sigui més ràpida del que caldria, però no desmereix el fet d’haver arribat fins aquests quarts de final en nom de les escoles vilanovines, com a bons lectors i exemple per animar a altres infants a descobrir el plaer de la lectura.


Set municipis i setze escoles anoienques


En aquesta catorzena edició s’han inscrit al certamen 952 centres educatius de tot Catalunya. Els centres anoiencs que han participat en aquesta edició han estat: l’institut Vallbona d’Anoia, de Vallbona d’Anoia; els instituts Joan Mercader i Badia i Margarit, d’Igualada; l’escola Les Passeres, de Castellolí; l’escola Castell d’Òdena, d’Òdena; Escolàpies Igualada; escola Joan Maragall, de Vilanova del Camí; col·legi Monalco, d’Igualada; escola Ramon Castelltort, d’Igualada; escola Dolors Martí i Badia, d’Igualada; escola Alta Segarra, de Calaf; Montclar-Mestral, de Jorba; escola Pompeu Fabra, de Vilanova del Camí; col·legi Maristes, d’Igualada; escola Garcia Fossas d’Igualada i escola Serra de Coll-bas de Carme.

La final de lectura en veu alta  tindrà lloc el 5 de juny al Teatre Nacional de Catalunya.


Camara google icons

Podeu veure més fotografies d’aquest acte en els següents enllaços del Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia: