- Per fer front a totes les necessitats que planteja el sistema sanitari són necessàries més de 1.200 donacions diàries, també a l’estiu, quan les reserves baixen més.
- L’ajuntament traslladarà a la Comissió de nomenclàtor la proposta de posar nom a la placeta on s’ha instal·lat el monument i anomenar-la la plaça dels Donants.
Aquest dimecres es va inaugurar el monument als donants de sang que s’ha instal·lat en la placeta que forma la cruïlla dels carrers Cardenal Cisneros i Indústria. Les autoritats locals, encapçalades per l’alcaldessa Noemí Trucharte i el regidor de Salut Xavi Sala, Marc Ibars, president de la Federació de Donants de Sang i Pepita Còdol, presidenta de l’ADSA van agrair i reconèixer el gest solidari dels donants que ha estat especialment important durant la pandèmia.
El regidor de Serveis Personals i Salut, Xavier Sala, va ser l’encarregat d’obrir l’acte i ho va fer amb un agraïment “a totes i cadascuna de les persones que, de manera generosa i altruista, han contribuït a salvar vides amb un gest tan simple i alhora tan important com donar sang”. També va donar les gràcies a l’Associació de Donants de Sang de l’Anoia, l’ADSA, “per la tasca que desenvolupa i a la Federació de Donants de Sang pel seu esforç per aglutinar i fomentar la donació de sang i plasma a Catalunya”.
Pepita Còdol, presidenta de l’ADSA va recordar que fa exactament un any que, juntament amb Antoni Miranda, secretari de l’associació van fer la proposta a l’Ajuntament d’instal·lar un monument als donants de sang per agrair-los la seva contribució. Còdol es va mostrar satisfeta i agraïda per la predisposició que ha mostrat sempre l’ajuntament vilanoví i per la seva col·laboració en la promoció de la donació de sang.
La presidenta de l’ADSA també va tenir paraules de reconeixement per als donants, sense els quals va dir “no es podria fer la gran tasca d’ajudar a salvar tantes vides”.
La coordinadora del Banc de Sang i Teixits, a la Catalunya Central, Marta Hernández, va excusar la seva assistència a l’acte, però va fer arribar unes paraules al consistori per fer palesa la seva gratitud a l’Ajuntament de Vilanova per pensar en els donants de sang. “Aquesta iniciativa dona visibilitat a l’acte indispensable de donar sang, tan necessària per poder garantir el bon funcionament del sistema sanitari” va escriure Hernández.
Es necessiten 1.200 donacions diàries per fer front a totes les necessitats sanitàries
Al seu torn, Marc Ibars, president de la Federació de Donants de Sang va deixar constància de la importància de la donació de sang, indispensable en moltes intervencions quirúrgiques i altres actuacions medico sanitàries. Sempre s’ha dit que es necessiten 1.000 donacions diàries, però la tendència va a l’alça i en aquests moments se’n necessiten al voltant de les 1.200. Per això Ibars va demanar un esforç més a la ciutadania, especialment durant aquests mesos d’estiu durant els quals la donació de sang pot disminuir al voltant del 30%.
L’alcaldessa Noemí Trucharte va cloure l’acte fent un reconeixement als donants de sang de Vilanova del Camí on hi ha més de 600 persones censades com a tal. “És de rebut reconèixer i agrair el gest solidari dels donants, ja que beneficien i milloren la vida de moltes altres persones” va dir l’alcaldessa que, va fer extensiu l’agraïment de l’Ajuntament a l’ADSA i a la Federació de Donants de Sang així com al Banc de Sang i Teixits “per la ingent tasca que feu”.
El monument que es va inaugurar aquest dimecres quedarà com a testimoni de gratitud i reconeixement als donants de sang, va dir l’alcaldessa i “cada vegada que passem per aquí i l’observem recordarem la grandiositat dels petits gestos”.
Trucharte va entomar una proposta de la presidenta de l’ADSA, Pepita Còdol, de posar nom a la placeta on s’ha instal·lat el monument i, pròximament es traslladarà a la Comissió de nomenclàtor la proposta d’anomenar-la la plaça dels Donants.
L’acte es va acabar amb el lliurament d’una placa a l’Ajuntament per part de la Federació de Donants. Una placa de vidre, feta a mà, que representa el procés que determina el grup sanguini. Un treball d’artesania, realitzat per un important escultor garrotxí, que lluirà a partir d’avui a l’Ajuntament de Vilanova del Camí.