Vilanova s’ha adherit a la campanya ‘Municipis contra el maltractament’ que ha posat en marxa Antena 3 i la Fundación Mútua Madrileña per a reconèixer els municipis més compromesos contra la violència masclista. En aquests moments hi ha més de 150 municipis adherits que defensen la tolerància zero davant qualsevol mostra de violència masclista.
Des d’Antena 3 Notícies, s’alerta que hi ha una altra pandèmia amb víctimes innocents: la violència masclista. Per això, Antena 3 i la Fundación Mútua Madrileña han creat un registre –municipioscontraelmaltrato.com– de municipis compromesos en la lluita contra la violència de gènere i que està obert a noves incorporacions.
Amb l’objectiu d’anar més enllà de la sensibilització social i la prevenció, han engegat aquesta iniciativa d’acció social que suposa una crida directa a la mobilització en la lluita davant la violència de gènere implicant els municipis d’Espanya. Expliquen que aquest és un pas més en el seu compromís per seguir combatent la violència masclista a través de la seva acció de responsabilitat corporativa ‘Contra el maltractament. Tolerància Zero”.
Testimonis de violència masclista a les xarxes del Consell Comarcal
Aquest any, pel 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, el Consell Comarcal de l’Anoia ha recollit testimonis de dones que han patit algun tipus de violència masclista. La campanya ha recollit les experiències de manera anònima i s’han compartit algunes d’elles amb tota la ciutadania a través de les xarxes socials d’Anoia Jove i la web del Consell Comarcal.
Arran dels estudis per part del Centre Reina Sofia i de Save the Children, que mostraven que es mantenia una elevada incidència de les violències sexuals vers les dones, es va voler conèixer la realitat de la comarca de l’Anoia.
En aquests estudis, es detecta un retrocés en la percepció de violència masclista i desigualtat de gènere entre els nois joves. Un 20% dels nois de 15 a 29 anys creu que la violència masclista no existeix. A més els estudis també mostren com es normalitza la violència de gènere i el jovent repeteix patrons i rols sexistes en les seves relacions.
Dels primers resultats de la campanya realitzada per l’ens comarcal, cal destacar que el 64,3% dels testimonis són de dones menors de 30 anys. La més jove, de 12 anys denuncia tocaments, altres parlen directament d’agressions per part de persones conegudes -en l’àmbit familiar o de parella- i també per desconeguts enmig de la via pública, aprofitant aglomeracions, o al transport públic.
Els testimonis mostren com les violències masclistes es viuen sovint des de la vergonya i la indefensió.
Augmenten les denúncies un 7,9 % respecte a l’any 2020
Avui precisament els Mossos d’Esquadra han donat a conèixer algunes estadístiques amb relació a la violència de gènere. Fins a l’octubre del 2021, els Mossos d’Esquadra han instruït 11.407 denúncies per violència de gènere, el que suposa un increment del 7,9% respecte a l’any 2020 i un increment del 2,7% respecte al 2019. En aquest àmbit, la tendència en els darrers anys es manté a l’alça. A més, enguany s’ha vist influenciada directament per la situació de nova normalitat. L’any 2020 la pandèmia va frenar les denúncies en aquest àmbit i va limitar que les dones que continuaven patint violència masclista tinguessin oportunitats per denunciar la seva situació.
Mossos ofereix protecció policial a dones víctimes de violència de gènere amb independència que tinguin una ordre judicial d’allunyament o alguna altra mesura de seguretat. Des del gener fins a l’octubre d’enguany, la protecció policial ha augmentat un 37,8% respecte al 2020 i un 35% respecte al 2019. En data de 31 d’octubre de 2021, Mossos realitzava protecció policial a 135 dones en situació de risc (mitjà, alt i molt alt).
Pel que fa als autors de violència masclista, els Mossos d’Esquadra han detingut enguany 9.906 homes, dels quals 108 són menors. En aquesta franja d’edat es registra un augment del 63,6% respecte a l’any 2020 i un 3,8% respecte al 2019.