L’Ajuntament de Vilanova del Camí ha començat les gestions per regularitzar el contracte del servei d’abastament d’aigua. Es tracta d’un projecte complex, segons ha explicat avui l’alcaldessa Vanesa González, que Vilanova ha iniciat conjuntament amb els ajuntaments d’Igualada i La Pobla de Claramunt, per acabar amb una situació jurídica anòmala.
La primera acció que s’ha engegat des de l’Ajuntament de Vilanova del Camí és demanar a Aigua de Rigat, l’empresa que presta el servei, una recopilació de dades amb l’objectiu de saber quin és el cost real d’aquest servei.
Paral·lelament, explica l’alcaldessa, també s’ha demanat un estudi exhaustiu a la Diputació de Barcelona que permetrà contrastar les dades. Aquesta actuació, explica, “és força complicada perquè estem parlant de prop de 90 anys de servei i, per tant, l’estudi es podria allargar fins el 2017”.
Després de conèixer els resultats d’aquests dos estudis, explica Vanesa González, es decidirà el tipus de gestió que s’adapti millor a les necessitats i als recursos municipals: la concessió, el sistema mixt público-privat o la gestió íntegrament municipal. Una opció, aquesta última, que segons González, “podria sortir molt cara a la ciutadania que veuria com els costos que fins ara ha assumit l’empresa Aigua de Rigat, s’haurien de fer efectius els consumidors a través dels seus rebuts”.
La relació entre Aigua de Rigat i l’Ajuntament vilanoví es remunta a l’any 1932 i malgrat que existeixen diferents documents i convenis entre les parts des d’aleshores no hi ha cap concessió formal, com confirma l’alcaldessa. Aigua de Rigat ha assumit des d’aleshores tant la prestació del servei com la instal·lació de la infraestructura que la fa possible amb el cost que això suposa.
Des dels anys 30, explica González, la realitat del municipi i la normativa vigent ha anat variant i “cada ajuntament, cada govern, ha actuat com bonament ha pogut en aquest tema”.
L’entitat Aigua és vida va ser qui va assenyalar, el passat mes de desembre, que no existia contracte per a la prestació del servei d’aigües ni a Igualada, ni a Vilanova del Camí ni a la Pobla de Claramunt. Aigua és Vida reclamava llavors “valentia per dur a terme un procés participatiu vinculant per tal que la ciutadania decideixi quin model de gestió prefereix: gestió pública o gestió privada”. Des de l’entitat també es demanava als ajuntaments un esforç econòmic “per fer una auditoria de l’estat de la xarxa perquè la ciutadania pugui votar en aquesta consulta amb tota la informació necessària”.
Des que va aparèixer aquesta informació, explica l’alcaldessa Vanesa González, hi ha hagut diferents contactes amb l’entitat Aigua és vida, la majoria per correu electrònic, per intercanviar informació. Fa dos mesos, l’alcaldessa i la secretària municipal es van reunir personalment amb un representant d’Aigua és vida durant la qual es va parlar abastament sobre la situació actual del servei de l’aigua al municipi. González assegura que l’entitat està al corrent de tots els passos que s’estan fent, en aquest sentit, a Vilanova del Camí.