- L’exposició mostra l’evolució de la cartelleria que s’ha anat adaptant a les tendències de cada moment, tant pel que fa al disseny com a la música, la llengua emprada i la programació cultural.
El Casal de la Gent Gran acollirà del 3 al 6 de setembre l’exposició ‘Vilanova era (és) una festa!’. La mostra, que ha preparat Cultura de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, recull alguns dels cartells de la Festa Major del municipi de 1923 fins a 1975 i altres documents curiosos i inèdits com programes, carnets de socis, o anuncis.

L’exposició inclou 10 plafons que ens conviden a fer un recorregut que comença a la dècada dels anys 20 i arriba fins al final de la dictadura, l’any 75. La mostra incorpora una selecció de materials curiosos sobre la història del municipi, els seus costums i les seves tradicions.
Des de Cultura asseguren que “és interessant veure l’evolució de la cartelleria que s’ha anat adaptant a les tendències de cada moment. Mentre que els cartells dels anys 20 mostren una imatge noucentista exquisida, els dels anys 30 són més racionalistes i arribant als 60, hi ha una explosió de color, amb fortes reminiscències pop”.
Gràcies a la cartelleria i els programes de Festa Major que s’han trobat, tant en l’arxiu municipal com en els arxius privats de J.F.G. i de l’Agrupació Cultural i Recreativa, es pot deduir com era Vilanova del Camí en cada època.
Algunes de les imatges que es mostren en aquesta mostra, procedeixen de donacions de particulars, i formen part d’un projecte de llarga durada per recuperar una part de la memòria històrica del municipi. La regidoria de Cultura s’ha plantejat la possibilitat d’editar un àlbum fotogràfic amb imatges de Vilanova del Camí des de 1930 a 1970. La iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Llegint els panells de l’exposició observarem, per exemple, com durant els anys 30, es podien celebrar fins a tres festes majors: l’oficial de l’Ajuntament; la que organitzava el Centre republicà i la del Casino l’Estrella, més pròxim a La Lliga. També és curiós observar com durant la república, la festa no fa honor o no va dedicada a cap sant, mentre que durant el franquisme, es dedica a Sant Hilari
Sobre la llengua utilitzada a la cartelleria o els programes, també és curiós veure com abans de la guerra s’utilitzava el català i després de la guerra, el castellà.