Aquesta setmana es porten a terme diferents accions de sensibilització entorn el 15 de juny per commemorar el Dia Mundial de la presa de consciència sobre l’abús i el maltractament a les persones grans, i l’Anoia se suma de nou a la campanya per donar visibilitat al fenomen amb la voluntat de prevenir i detectar possibles situacions de maltractament.
Aquesta passada nit, Vilanova del Camí ha il·luminat de color verd esperança la façana de l’Ajuntament per conscienciar la ciutadania i sumar-se en la lluita contra aquesta problemàtica social i de salut pública.
La Comissió de Seguiment de la Guia territorial de l’Anoia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans, en col·laboració amb els centres residencials de la comarca, han creat un vídeo titulat “Jo decideixo com viure” on les persones grans expressen amb satisfacció la decisió de viure –de manera voluntària- en una residència.
El Consell de la Gent Gran demana a la ciutadania que eixampli la mirada per prevenir i detectar els maltractaments a les persones grans
El Consell de la Gent Gran de Catalunya, ha redactat un manifest per exposar aquesta problemàtica que afecta la salut i els drets humans de milions de persones d’arreu del món.
El maltractament a les persones grans, expliquen, és un problema social generalitzat que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant, s’acostuma a amagar perquè és considerat un assumpte essencialment privat.
Per ajudar a prendre consciència sobre aquest problema, des del Consell de la Gent Gran demanen a la societat una altra mirada. Per començar, plantegen un canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra societat i la iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables per prevenir possibles situacions de maltractament.
També demanen un suport continuat a persones que estan patint maltractament, per ajudar-les a sortir d’aquesta situació, millorar-ne la protecció i la manera de fer-hi front. Així com, l’acompanyament i seguiment per a la seva recuperació completa.
En la seva missiva, el consell de la Gent Gran assegura que durant aquest temps de confinament, algunes persones ingressades en els centres residencials han sofert processos d’abandonament social, en part, afirmen pel nombre insuficient de personal encarregat de la seva cura, ja que aquest personal també ha sofert les conseqüències de la Covid.
La gent gran demana una anàlisi d’aquest període, no només per la pèrdua de familiars i amics, sinó per les conseqüències que se n’han derivat com el retrocés del nivell cognitiu i dels processos motors de les persones grans així com dels processos afectius per la manca de contacte amb els seus familiars.
Són conscients que aquest és un problema global i per això pensen que és necessari que els estats incorporin programes per solucionar l’aïllament no desitjat.
Les persones més grans de 65 anys, representen un 20% de la població i, malgrat l’edat, destaquen que, són prou vàlids per defensar els seus drets i evitar que els maltractaments vagin en augment.
El seu manifest acaba amb un prec i una invitació al compromís al mateix col·lectiu: “Cal gent gran activa per posar-se al davant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions perquè siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies”.