Ara fa una mica més d’un any que l’Hospital d’Igualada va posar en marxa un programa de prevenció de càncer de còlon i recte per als habitants de l’Anoia. No és que la comarca tingui cap característica especial per fer pensar que hi ha una incidència major d’aquesta malaltia que a altres punts del territori català. És a dir que el programa és purament preventiu. La campanya es va iniciar a Igualada i aquest febrer arriba a Vilanova del Camí per informar i prevenir entre la població d’entre 50 i 69 anys per mitjà d’una prova fàcil, indolora i gratuïta. Se les convoca, per ordre alfabètic, depenent del carrer on viuen. Al municipi 2.800 persones en són les destinatàries

Segons explicava aquest matí a Ràdio Nova la doctora Griselda González, coordinadora del programa, la participació des que es va iniciar el programa a la comarca ha estat in crescendo. En fa una valoració positiva tenint en compte que a aquestes campanyes acaba responent només la meitat de la població convidada. Tot i que van començar amb uns percentatges al voltant del 30% ara ja estan superant el 40%.
Des de l’Hospital d’Igualada se’ls convida per carta a participar seguint un protocol molt senzill: anar a buscar a la farmàcia un kit per fer-se una prova per analitzar la femta. A Vilanova del Camí, ho poden fer a qualsevol de les tres farmàcies, tal com se’ls informa per carta. En aquest sentit, la doctora González assenyalava la importància de tenir actualitzades les dades del domicili actual en el sistema sanitari per tal que consti l’adreça correcta on han de rebre aquest correu.
La prova intenta detectar la possibilitat de sang en femta. Són deteccions de sang tan petites que no són visibles a l’ull. Els resultats de les anàlisis, si són negatius, es comuniquen a les persones que s’han fet la prova en el termini màxim d’un mes, ja sigui per carta o per telèfon. Si són positius, són citats a una visita a l’Oficina de Cribratge de l’Hospital d’Igualada, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d’aleshores.
Com dèiem, cal destacar la important implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. El seu paper és lliurar-lo amb unes instruccions bàsiques de com s’ha d’agafar la mostra i com conservar-la, tal com explica Roser Masana, delegada de les farmàcies vilanovines en aquest tema, tot remarcant la importància de seguir bé les indicacions per fer-ho correctament.
Aquest programa s’emmarca en la filosofia del Pla de Salut de Catalunya que posa èmfasi en els aspectes preventius i tria una patologia com aquesta, el càncer de còlon i recte, perquè té un impacte en el conjunt de la població. La finalitat és reduir el nombre de casos i augmentar la supervivència dels qui pateixen aquesta malaltia, cosa que és més fàcil sobretot si es detecta en estadis inicials.
En total, en aquests dos anys és previst convidar a prop de 26.000 homes i dones d’entre 50 i 69 anys de l’Anoia a fer-se la prova.
La doctora González destaca la importància de participar en el programa i subratlla que sobretot està adreçat a la població que no té molèsties, perquè les que tenen un diagnòstic porten un seguiment des de les àrees bàsiques de salut. La previsió de l’equip coordinador és que la majoria de proves donin negatives i que les poques que donin positives acabin detectant, després d’una còlonoscòpia, pòlips benignes. El programa està pensat, precisament per preveure la malaltia en estadis inicials quan no té una simptomatologia greu.
Amb motiu de la proximitat, aquest dissabte, del dia Mundial del càncer, el CAP de Vilanova del Camí, que també té un paper molt important en aquest programa preventiu, ha instal·lat una taula informativa al vestíbul, com ens explicava avui la infermera Pilar Ibáñez.
Per més informació sobre el programa podeu consultar al 061 CatSalut Respon o el web www.cancer.gencat.cat. També us podeu adreçar a l’Oficina Tècnica de Cribratge de l’Anoia, o bé al telèfon 93 807 55 05 o bé al correu electrònic: otcanoia@csa.cat