Alfonsa Santiesteban: ‘CCOO Anoia defensa la vaga feminista des de la responsabilitat i l’aposta laboral col·lectiva’ | ÀUDIO

07 Mar 2019
alfonsa santiesteban (2)
Alfonsa Santiesteban de CCOO Anoia

La plataforma Comissió 8-M, integrada per organitzacions del moviment feminista de tot el país, ha tornat a convocar la Vaga Feminista d’aquest 8M. L’aturada té cobertura legal per a tot el dia, avalada pels sindicats CNT, CGT i IAC. També els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, recolzen l’aturada, de 2 i 24 h

Des del sindicat CCOO, majoritari a Catalunya, han convocat vagues de 2 h en la majoria d’empreses, però també de 24 h en alguns sectors amb major conflictivitat i on el seguiment serà representatiu.

Segons afirma la coordinadora de CCOO Anoia, Alfonsa Santiesteban, el sindicat ha valorat llargament el fet de convocar només la vaga de 24 h, però al final va primar l’efectivitat, “tenint en compte les dificultats que moltes treballadores manifesten per poder secundar la vaga de 24 h per les repercussions econòmiques, ja que la precarietat laboral dificulta a moltes dones arribar a final de mes”. Amb les dues hores, diu Santiesteban, “es fa sensibilització, a més nosaltres per responsabilitat, si convoquem una vaga és perquè es faci, per aturar els centres de treball”.

Tot i així, com subratlla Alfonsa Santiesteban el sindicat convoca vaga de 24 hores en diferents sectors on creu que el seguiment pot ser més representatiu, com Educació, mitjans de comunicació, Acció Social, algunes empreses d’àmbit local i administració pública… i també en sectors en conflicte.

Pel que fa a la possibilitat de convocar només 24 hores i deixar en mans de les treballadores l’opció d’allargar o no les 2 h, com ha fet UGT Catalunya, Santiesteban assenyala que “una vaga de cobertura no és una opció per a CCOO”. El sindicat entèn la vaga “com una decisió i una aposta col·lectiva, si no és així perd el sentit”.

Segons la coordinadora de CCOO a l’Anoia el debat ha estat llarg i intens i s’ha tractat en moltes assemblees. Els delegats i delegades dels comitès d’empresa sovint s’han mostrat molt sensibilitzades a secundar la convocatòria general, però segons expresa Santiesteban, un cop han pensat en la representativitat del col·lectiu s’han adonat que la vaga no tindria un seguiment majoritari, tal i com han expressat els sondejos que han fet en més de les empreses anoienques.

‘8M és cada dia, perquè la lluita contra la bretxa salarial ens ocupa cada dia’

“Ens plantem contra la bretxa salarial, contra els salaris de misèria i contra les violències masclistes a la feina” és el lema de CCOO per aquesta convocatòria. Una acció que segons afirma la sindicalista anoienca es tradueix en un treball diari perquè és 8M cada dia i és, dia rere dia, que s’ha de lluitar pels increments salarials en tots els convenis, pels Plans d’igualtat per evitar la bretxa salarial i totes les discriminacions, pel treball estable contra l’ús fraudulent de la contractació a temps parcial, la temporalitat injustificada i les hores extres no pagades, entre molts altres.

La UGT de Catalunya també ha convocat vaga general de 24 hores que podrà desenvolupar-se durant tota la jornada laboral i com a mínim durant dues hores en cadascun dels torns de treball del dia indicat. L’objectiu és denunciar les situacions de discriminació i reivindicar la igualtat real entre homes i dones en els centres de treball i als carrers.

Ambdós sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han concretat els torns de vaga en les mateixes franges: de 12 a 14 h, en el torn de matí; de 16 a 18h en el de tarda, i de 22 a 24h en el de nit, excepte en aquells àmbits, sectors o empreses en què es notifiqui expressament. Al sector de restauració col·lectiva i el personal d’empreses d’ETT que presten serveis en empreses de restauració col·lectiva, de 12h a 16 h.

A les 12:30 ambdós sindicats han convocat manifestació a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada i a la tarda, a les 19h, se sumaran a la manifestació feminista convocada des de la plataforma 8MAnoia.

Diumenge, 10 de març, CCOO Anoia també complirà amb la tradició de l’esmorzar a Collbàs.