- Tot i que l’obertura els va coincidir amb l’inici de la pandèmia i el confinament, actualment han recuperat els projectes aturats i treballen en tots els sectors
- Aquests dies han engegat una campanya de compres col·lectives d’equips de generació d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum elèctric residencial
Des del mes de març un nou negoci ocupa un altre dels despatxos del Viver d’Empreses al Centre d’Innovació Anoia. Es tracta de Serveis Energètics Integrals de l’Anoia S.L. més conegut amb la marca Biorenovables. Ofereix serveis de consultoria energètica, eficiència i instal·lacions d’energies renovables, i està especialitzada en la instal·lació de fotovoltaica.

“Tu ets el canvi que necessita el món, l’energia del present”, és el lema de l’empresa. Van començar amb moltíssima il·lusió el mes de març, però es van trobar amb la sorpresa de la COVID-19 tot just començar. Per sort, les inversions fetes eren molt inicials i van aprofitar per enfortir la base de l’empresa, crear eines i arguments, així com treballar i créixer internament. Tenien projectes ben encarats que es van aturar, però van intentar “mirar-ho des de la part positiva” reconeix Jordi Varea des de Biorenovables. Ara ja han començat a reprendre els projectes aturats.
“El que ens defineix és fer projectes integrals d’energia, que comportin l’estalvi energètic i aplicant tecnologies com fotovoltaica, solar tèrmica…, tant a nivell residencial com industrial”.
Jordi Varea de Biorenovables
L’empresa fa els estudis de cada perfil, per buscar la solució més adient i treballen tant pel sector industrial com residencial. De fet en aquest últim estan fent força feina.
“Ara iniciarem una compra col·lectiva d’energia solar fotovoltaica a la comarca per tal de reduir els costos, amb persones interessades a instal·lar fotovoltaica a casa seva. Aprofitarem Fira Anoia per llençar aquesta idea”.
Jordi Varea de Biorenovables
Per animar als particulars, l’administració més propera, els ajuntaments, poden tenir un paper mediador determinant. “Poden col·laborar a incentivar amb descomptes en els impostos, com l’IBI, per exemple, a fer que l’aposta d’una inversió en energia renovable tingui encara més alicients”. Al cap i a la fi, assenyala Varea “el benefici és comunitari”.
Una inversió amb un gran retorn per al client i per al medi ambient
“Al final, la idea és transformar les nostres fonts d’energia”, argumenta Jordi Varea. “Primer de tot, acostant aquestes fonts de generació energètica i després transformant les teulades buides per produir l’energia nosaltres mateixos, estalviant i sense contaminar, des de l’autoconsum i amb independència de les comercialitzadores”. Tot és positiu, afegeix: “sí és cert que és una inversió, però no és una inversió buida, sinó amb un gran retorn”.
Sobre l’espai que requereixen les instal·lacions, “no és tant com pensem, perquè la majoria d’habitatges no tenen un consum tan alt com per tenir una instal·lació gran”. Estan treballant amb comunitats de veïns amb cases inclinades, amb cobertes planes, amb grans edificis… “l’esquelet de la instal·lació tampoc no ocupa tant”.
També tenen entre mans projectes industrials, del sector agrícola i ramader. Varea assegura que les empreses tenen molt a guanyar, perquè sumen valor afegit i s’estalvien molts diners en el procés productiu.
“La tecnologia ha evolucionat moltíssim i han baixat els preus de les matèries de les instal·lacions i els mòduls de fotovoltaica, que cada vegada són més fiables i donen garanties de rendiment de més de 25 anys”.
Jordi Varea de Biorenovables
Actualment l’evolució s’està experimentant en el camp de l’emmagatzematge energètic, que segons Jordi Varea “és el futur”. És una de les altres potes del negoci: l’emmagatzematge i la mobilitat elèctrica.
Pel que fa al tracte amb el client, amb la COVID-19 han ampliat el telemarketing i han establert tots els protocols de seguretat necessaris, amb totes les precaucions.