- L’Ajuntament de Vilanova aprova una moció per instar al Departament d’Educació a exercir un lideratge i un model de governança educativa amb els ens locals, que es basi en la corresponsabilitat, la lleialtat institucional i transparència
- La redacció del PDUAECO i la possibilitat que es construeixi un macropolígon a la Conca van centrar les crítiques dels grups de l’oposició
El Ple de l’Ajuntament de Vilanova del Camí va celebrar aquest dilluns la primera sessió ordinària d’aquest nou curs polític. Una moció per reclamar a la Generalitat més recursos i lideratge per mantenir les escoles obertes i segures en un context d’emergència educativa i el debat sobre la redacció del Pla Director de la Conca d’Òdena, van centrar aquesta sessió.

El govern format per PSC i Junts x Vilanova van presentar una moció a la que s’hi van adherir Vilanova 365 i Vilanova Alternativa. ERC, tot i que va votar-la a favor, va declinar l’adhesió per disconformitat en la redacció d’alguns dels punts del text i la impossibilitat d’introduir altres continguts.
La part expositiva de la moció presentada “fa referència als diferents aspectes que han resultat insuficients o ineficaços per part del Departament d’Educació tant durant el confinament com en l’inici del nou curs escolar”.
Per això, els grups insten al Departament d’Educació a exercir un lideratge educatiu i un model de governança educativa amb els ens locals, que es basi en la corresponsabilitat, la lleialtat institucional i transparència.
Així mateix demanen a Educació que consensuï amb el conjunt de la comunitat educativa, les mesures per afrontar aquest curs escolar i la situació d’emergència en un context de creixents desigualtats, i no torni a traslladar la responsabilitat als centres educatius i ajuntaments.
Exigeixen al Departament que impulsi un pla d’acció contra la bretxa digital, que matingui les targetes moneder que van substituir les beques menjador durant els mesos d’estiu, i que garanteixi la màxima presencialitat durant aquest curs escolar. Rebutgen la decisió del Departament de fomentar l’eliminació de la sisena hora als centres educatius públics de màxima complexitat, que creuen positiva per compensar les desigualtats educatives.
El Ple vilanoví insta al govern català a incrementar la plantilla de docents de manera extraordinària per reduir la ràtio d’alumnes i a prendre les mesures corresponents per assegurar la borsa de personal substitut necessària per garantir una plantilla docent suficient.
També li demanen que proveeixi al conjunt de centres del Servei d’Educació de Catalunya dels materials de protecció necessaris i que habiliti un fons pels ajuntaments amb els recursos suficients per afrontar les despeses extraordinàries vinculades amb la garantia d’una tornada segura a les escoles en un context de pandèmia, com els sobrecostos derivats del necessari increment del servei de neteja i desinfecció dels centres.
Exigeixen al Departament un pla de foment de l’etapa educativa 0-3 anys per evitar que la crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19 resulti en una pèrdua d’oportunitats educatives pels infants de famílies vulnerables.
També insten al govern de la Generalitat que superi l’infrafinançament del sistema educatiu i reforci la inversió educativa, revertint les retallades encara existents.
Demanen a Educació que incrementi els recursos disponibles per desplegar les mesures del Pacte contra la Segregació i que asseguri un model global d’escola inclusiva, reforçant la dotació de personal docent i no docent.
I per últim els demanen que s’abordi, en col·laboració amb els ajuntaments i els diferents agents econòmics i socials, la reforma horària, prioritzant la millora de la salut dels infants i joves, el seu benestar i l’eficàcia educativa.

La redacció del PDUAECO i la possibilitat que es construeixi un macropolígon a la Conca van centrar les crítiques dels grups de l’oposició
Un altre dels temes que van ocupar bona part del debat del Ple va ser la redacció del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena que projecta la possibilitat de crear un polígon de grans dimensions a la Conca. Les declaracions del govern, que la setmana passada va comparèixer davant els mitjans de comunicació per fer públic el seu posicionament a favor de mantenir la Vilanova Sud i l’entorn natural de Can Titó lliure de polígons, van centrar les crítiques de l’oposició.
Des d’ERC, Marc Bernáldez, va celebrar la decisió del govern respecte de Can Titó però van mostrar els seus dubtes sobre el futur d’aquesta zona després que l’alcaldessa expliqués que s’havia condicionat el seu ús a activitats de lleure, esports o rurals. Bernáldez va anunciar que el seu grup està estudiant la possibilitat de presentar una moció per declarar la zona com espai d’interés natural.
La portaveu de Vilanova 365, Vanesa González, va ser molt crítica amb el govern de Noemí Trucharte. Alineada amb els col·lectius que han defensat Can Titó, González va titllar de “bogeria” el projecte de construir un macropolígon a Can Titó i va instar els alcaldes de la Mancomunitat a desestimar la possibilitat de construir-ne cap a la Conca d’Òdena “perquè un altre creixement de la Conca és possible” va dir.
Vanesa González va lamentar que, en un tema de cabdal importància com aquest, el govern no hagués incorporat els grups de l’oposició en el debat i va criticar el que consideren una “manca de transparència del procés ja que ens hem sabut informació a través de les xarxes socials” va dir.
“Si no hi hagués hagut pressió veïnal i de col·lectius com Salvem Can Titó segurament vostès haurien seguit endavant, però ara s’han vist obligats a rectificar, fet que celebrem”, va reblar Vanesa González.
Francisco Palacios, de Vilanova Alternativa, va lamentar que “el govern no ens hagi mantingut informats des de l’inici del procés com ha fet en altres temes, com per exemple, l’evolució de la pandèmia a la residència Amavir”
L’alcaldessa Noemí Trucharte va assegurar a González que “el govern no actúa per pressions sinó per conviccions” i va insistir en què no van fer públic el seu posicionament fins que no van disposar de tota la informació.
Sobre el futur del projecte, Trucharte va dir que “els set alcaldes de la MICOD continuarem cercant alternatives de consens com hem fet fins ara”. “Tenim el deure i l’obligació d’explorar qualsevol proposta de millora del nostre municipi i de la Conca, amb uns índex d’atur que superen el 20%” va acabar dient l’alcaldessa.
Altres acords del Ple
Durant el Ple d’aquest dilluns es va aprovar per unanimitat el Compte General de 2019 i l’actualització de l’inventari de l’Ajuntament. Així mateix es va aprovar, també per unanimitat, la modificació de la relació de llocs de treball per a la creació d’una plaça de Tècnic Superior d’Administració General especialitzat en dret i la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM)
El Ple va ratificar, amb el vot favorable de tots els grups, la modificació del contracte per a l’obertura d’una aula de P0 així com de la modificació de les bases dels ajuts que es destinen als estudiants.