Jordi Mateu Lliró ha mort als 80 anys d’edat, deixant enrere una vida arrelada a la protecció de la natura i compromesa amb la cultura. Conegut també com “L’home del bosc” pels escolars anoiencs, a Vilanova del Camí ha estat destacada la seva dedicació a l’ADF vilanovina, de la qual fou president durant 14 anys
“Home de cultura i compromís, amant de la natura, la terra i el país”. Així l’han definit des de la delegació de l’Anoia d’Òmnium Cultural que s’han sumat a les mostres de condol expressades per diferents entitats amb les quals havia estat vinculat.
Mateu va ser un dels impulsors de l’escoltisme a Igualada amb la fundació de l’Agrupament Escolta Jaume Caresmar, el 1952 i havia interpretat en repetides ocasions a “L’home del bosc” en els centres educatius d’Igualada per apropar la natura als més petits. També va ser destacat membre de la UEC Anoia i un dels impulsors del primer mapa detallat de camins de la Conca d’Òdena, editat el 2013.
A Vilanova del Camí va ser president de l’ADF entre 1994 i 2008; catorze anys durant els quals va vetllar pel manteniment i arranjament dels camins forestals.
Soci fundador de la Colla Excursionista de Vilanova del Camí, va participar amb els seu coneixements en la redacció, entre d’altres, del mapa del PR119 (de camins del cinturó de la conca d’Òdena). Des de la Colla vilanovina van acompanyar família i amics en el funeral, transmetent la seva estimació a Mateu.
Coneixedor del territori, gran afeccionat i entès en botànica coneixia espècies autòctones, rares i protegides. A més, com a bon defensor del paratge natural, perquè se l’estimava i treballava activament per protegir-lo, també sabia encomanar la seva curiositat i coneixements. Va ser un gran divulgador en les sortides excursionistes per l’entorn de Vilanova del Camí i també va acompanyar als membres de GEDEN en les presentacions de les guies sobre la flora i la fauna del municipi, sempre encomanant l’estima per la natura.
Mateu va formar part d’una generació que, en ple franquisme, va impulsar Òmnium a la comarca. Va ser especialment destacada la seva contribució a l’extensió de cursos de català. Però el seu compromís es va estendre a diferents àmbits: excursionisme, cultura, foment i conservació del patrimoni… “sempre generós i amb voluntat de construir i sumar”, destaquen des d’Òmnium. Des de la junta de l’Anoia han enviat “tota la força i estima als familiars i amics”.