Avui és 25 de novembre, Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, i com cada any la Mancomunitat de la Conca d’Òdena coordina el programa d’actes i la campanya de prevenció que enguany s’enfoca en les microviolències molt naturalitzades i acceptades sobretot pel col·lectiu més jove. Obrir els ulls i identificar-les per tal de prevenir noves formes de violència és un dels principals objectius.
Aquesta tarda a partir de les 19h, a La Kaserna, es fa la presentació de la campanya Si ho vius, parla’n explica-ho. No callis! Anirà a càrrec de Carme Riera Minguet, regidora d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Igualada i la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, i la xerrada que es desenvoluparà a continuació sota el títol Claus per a la detecció de la violència masclista en joves i orientacions per al seu abordatge a càrrec de Mar Granados de Dones amb Empenta i d’una responsable del projecte Connecta’t amb amor, que es desenvolupa als Instituts de la Conca d’Òdena per a prevenir la violència masclista en joves.
Cap a un quart de 9 del vespre tindrà lloc la Marxa de Torxes contra la violència masclista organitzada pels moviments socials de l’Anoia. Sortirà des de la Kaserna i anirà fins la plaça de l’Ajuntament, on es farà la lectura del Manifest contra la violència masclista.
Aquest migdia, a La Carmanyola de Ràdio Nova hem volgut abordar el tema de la violència masclista analitzant els discursos que fan servir els mitjans audiovisuals i com es poden combatre els estereotips que inunden la nostra quotidianitat. Publicitat, música, televisió, cinema… estan plens d’imatges i narrativa amb estereotips que enforteixin la subordinació de la dona.
L’acceptació de dominació de l’home sobre la dona té com a últim resultat la violència. La seva justificació en tots els àmbits de la societat té un fort aliat i vehicle de transmissió en els mitjans audiovisuals.
Contes i teatre també poden ser un recurs per a la transformació
En els últims anys, el percentatge de violència masclista entre joves no ha parat de créixer i el que encara és més preocupant, sembla que els joves han perdut la consciència del que vol dir la violència masclista. La majoria creu que només ho és la violència física o sexual, i no el control sobre la parella, que un terç considera normal o inevitable.
Per canviar aquesta percepció i introduir elements de reflexió al respecte, hi ha iniciatives ben diverses. El teatre i els contes, poden ser recursos didàctics molt potents. Els contes, explica l’educadora Anna Garcia, a través de les metàfores i d’una manera amable i divertida poden servir per treballar valors i oferir eines per fomentar la igualtat entre homes i dones.
El teatre també és un recurs molt potent. La companyia Nus,un equip interdisciplinari de teatre i acció social amb seu social a Barcelona, fa sis anys que ofereix un teatre fòrum titulat “És de conya?” per tractar d’una manera diferent aquells indicadors de violència subtil en la parella que moltes vegades passen desapercebudes o que fins i tot normalitzem.
“És de conya?”, explica l’actriu Rocío Manzano vol trencar els estereotips de gènere, l’amor romàntic i treballar aquells petits detalls que poden ajudar als més joves a cercar un tipus de relació més justa i igualitària.
Aquesta és una obra de teatre poc convencional que s’estructura en dues parts: una en la que interactuen tres amics, dues noies i un noi, en la que es presenta una relació de parella on apareixen alguns senyals que fan saltar les alarmes com és el control i la superioritat de l’home. Durant la segona part de l’espectacle, es dona l’opció al públic d’interactuar amb els actors i de sortir a l’escenari per reinterpretar la història i cercar finals diferents, com explicava Manzano.
L’equip de Nus està portant aquesta experiència arreu del territori català, però també estan girant per Madrid. La valoració que fan és excel·lent perquè el públic no només participa sinó que planteja situacions i solucions diferents i, per tant, els obliguen a repensar l’obra constantment. Rocío Manzano també valora el treball intern que fan els joves que participen en les funcions que els conviden a reflexionar i avaluar les seves pròpies accions.
El proper 30 de novembre, Nus presentarà aquesta obra de teatre a Capellades, al Teatre de la Lliga on interactuaran amb un grup de nois i noies adolescents.
Consulteu el programa amb les d’activitats a vilanovadelcami.cat
Manifest 25N2015