L’Hospital d’Igualada ha posat en marxa un programa de prevenció de càncer de còlon i recte a la comarca de l’Anoia. La intenció és desplegar-lo al llarg dels propers dos anys i convidar a la població a participar activament. Per això han triat una població diana a qui s’adreça la campanya: homes i dones d’entre 50 i 69 anys. Des de l’Hospital d’Igualada se’ls invitarà, per carta, a participar-hi. Han començat aquest mes de novembre, per la ciutat d’Igualada, convocant alguns veïns –ho fan per zones- i tenen previst arribar a implantar el programa a Vilanova del Camí l’octubre de 2016.
Segons ha explicat a Ràdio Nova la doctora Griselda González, coordinadora del programa, la comarca de l’Anoia no té cap característica especial per fer pensar que hi ha una incidència major d’aquesta malaltia que a altres punts del territori català. El programa, doncs, s’emmarca en la filosofia del Pla de Salut de Catalunya que posa èmfasi en els aspectes preventius i tria una patologia com aquesta, el càncer de còlon i recte, perquè té un impacte en el conjunt de la població. La finalitat és reduir el nombre de casos i augmentar la supervivència dels qui pateixen aquesta malaltia, cosa que és més fàcil sobretot si es detecta en estadis inicials.
En els propers dos anys es convidarà a participar en el programa a prop de 26.000 homes i dones d’entre 50 i 69 anys de la comarca de l’Anoia. Cal destacar la important implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. I és que les persones rebran una carta on se’ls informarà de com participar i a quina farmàcia adreçar-se per recollir el kit per fer-se la prova a casa seva. És una prova gratuïta, molt fàcil i indolora que tracta de localitzar sang en la femta. Són deteccions de sang tan petites que no són visibles a l’ull. També rebran informació de com dipositar la mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia.
Els resultats de les anàlisis, si són negatius, seran comunicats a les persones que s’han fet la prova en el termini màxim d’un mes, ja sigui per carta o per telèfon. Si són positius, les persones rebran una citació per a una visita a l’Oficina de Cribratge de l’Hospital d’Igualada, on se’ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d’aleshores.
La doctora González destaca la importància de participar en el programa i subratlla que sobretot està adreçat a la població que no té molèsties. La previsió de l’equip coordinador és que la majoria de proves donin negatives i que les poques que donin positives acabin detectant, després d’una colonoscòpia, pòlips benignes. El programa està pensat, precisament per preveure la malaltia en estadis inicials quan no té una simptomatologia greu.
A Catalunya cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte. Actualment, ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb unes 2.000 defuncions a l’any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa per sobre del 55%.
La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.
Per més informació sobre el programa podeu consultar al 061 CatSalut Respon o el web www.cancer.gencat.cat. També us podeu adreçar a l’Oficina Tècnica de Cribratge de l’Anoia, o bé al telèfon 93 807 55 05 o bé al correu electrònic: otcanoia@csa.cat