- Pau Vidal, gestor Covid, fa el seguiment dels positius per establir la cadena de contactes estrets i frenar així l’expansió del virus
- En cas de vulnerabilitat, Eva Clapés, treballadora social sanitària, intervé per garantir un correcte aïllament de les persones positives
- Quan es donen barreres idiomàtiques treballen de manera coordinada l’ambulatori, els serveis socials i el servei de traducció del Consell Comarcal
La detecció precoç de les persones amb Covid-19 i la ràpida identificació i aïllament dels contactes estrets és fonamental per mantenir el control de la pandèmia. Dues de les figures importants en aquest procés de detecció són el gestor Covid, que esdevé el referent de les persones que han donat positiu, i la treballadora social sanitària, que actua quan es detecten possibles vulnerabilitats que poden dificultar un correcte aïllament.
En Pau Vidal és el gestor Covid de Vilanova del Camí i les seves funcions passen per informar a les persones que han donat positiu en coronavirus del procediment que han de seguir.
“És especialment important fer el seguiment d’aquests pacients per establir la cadena de contactes estrets i frenar així l’expansió del virus”.
Pau Vidal, gestor Covid Vilanova del Camí
S’entén per contacte estret, la persona que ha estat en contacte amb un positiu, -durant les últimes 48 hores- més de 15 minuts sense mascareta i sense distància de seguretat.
El gestor Covid, és el responsable de contactar amb els contactes estrets i citar-los per fer-se una prova diagnòstica que pot ser el PCR o el test antigènic, segons l’estat de la pandèmia.
“La tendència en aquests moments és la de realitzar test d’antígens perquè s’obtenen resultats en 15 minuts i es pot iniciar el rastreig dels contactes estrets molt més ràpid, un factor important per frenar-ne el contagi”.
Pau Vidal, gestor Covid Vilanova del Camí
En funció dels resultats de les proves realitzades als contactes estrets es recomanarà al pacient fer aïllament o quarantena. Vidal explica que en el cas de donar positiu, la prescripció mèdica és l’aïllament. Això vol dir que no es pot tenir cap tipus de contacte amb ningú, tampoc amb la família o convivents. Mentre que si la prova ha estat negativa, s’optarà per la quarantena, que sí permet la relació amb els de casa però que no permet la sortida del domicili.
En cas que qualsevol professional de la xarxa sanitària tingui sospites que la persona que ha donat positiu pugui patir qualsevol tipus de vulnerabilitat social que pugui dificultar el seu correcte aïllament, es demana la intervenció dels professionals del treball social sanitari.
L’Eva Clapés és la treballadora social sanitària del CAP de Vilanova del Camí i davant una possible vulnerabilitat, el primer que fa és contactar amb la persona afectada per analitzar la situació i detectar les possibles necessitats. Després, si és necessari, diu Clapés, s’activen recursos individuals i la xarxa familiar i comunitària.
“Hi ha casos extrems, en els quals els pacients no poden fer un correcte aïllament al seu domicili, bé per manca de recursos personals o econòmics, bé perquè són molts convivents en un mateix habitatge o bé perquè viuen al carrer. En aquests casos es fa una derivació a l’hotel-salut, un programa per acollir pacients lleus de coronavirus en hotels. El més pròxim, però, és a Manresa”.
Eva Clapés, treballadora social sanitària
Una de les condicions que han de complir les persones que són derivades als hotels-salut és que siguin completament autònomes i que puguin seguir les indicacions dels sanitaris.
“De vegades es troben amb barreres idiomàtiques, per això treballem de manera coordinada l’ambulatori, els serveis socials i el servei de traducció del Consell Comarcal. L’objectiu és reduir el risc de transmissió comunitària”
Eva Clapés, treballadora social sanitària
Moltes persones estan experimentant en el marc de la Covid, sentiments d’incertesa, desconfiança, por, angoixa, confusió, vulnerabilitat, pèrdua de control i soledat… Aspectes que també es tracten des del treball social sanitari.
“Algunes d’aquestes situacions poden acabar derivant en casos d’emergència social en què es fa necessària una intervenció multidisciplinar”.
Eva Clapés, treballadora social sanitària