El divendres dia 8 de febrer es va presentar el Projecte Atles d’Orquídies de l’Anoia. Un grup de persones enamorades d’aquestes plantes de belles i sofisticades flors, van explicar, en el decurs de l’acte fet a l’Adoberia Bella, que es tracta d’un projecte col·laboratiu on tothom qui estimi la natura hi és convidat

Aquesta iniciativa de GOA contribuirà al coneixement i l’estudi de la diversitat, la distribució i la fenologia de les orquídies silvestres presents a la comarca de l’Anoia, ja que a la comarca hi ha diferents terrenys i alçades que van dels 200 metres de la part baixa del riu Anoia als 1.100 metres del Bruc montserratí. Pep Solé un dels membres del GOA, explicava a Radio Nova, que el grup està obert a noves incorporacions amb l’objectiu de cobrir tot el territori i identificar com més espècies millor.
En Josep Maria Canela, del Grup d’Orquídies de l’Anoia, promotors del projecte que compte amb suport del CECI, afirma que ja hi ha comarques com la Noguera, el Ripollès, la Garrotxa, el Solsonès i Osona que ja han acabat o tenen en marxa el seu Atles d’Orquídies. La idea, diu Canela, és complementar aquests estudis amb les espècies de l’Anoia i poder elaborar, amb la suma de tots els atles territorials, un atles d’orquídies de Catalunya.
A Osona, una comarca molt potent pel que fa a l’estudi de les orquídies, fa gairebé cinc anys que va iniciar el projecte i ja han fet gairebé 14.000 citacions. És un treball llarg, que requereix de molt de temps i de moltes persones que observin el terreny i que vagin identificant les diferents espècies.
Durant la presentació del dia 8 de febrer, els membres del GOA van convidar el públic a participar del projecte i avui, des de Ràdio Nova, també han fet una crida als aficionats a la natura, excursionistes, biòlegs, o fotògrafs aficionats a la fotografia de natura i macro.
Web del Grup d’Orquídies de l’Anoia
GOA
Qualsevol persona que vulgui col·laborar en el projecte compta amb el suport de les noves tecnologies. Actualment hi ha una aplicació gratuïta, Planet, que és molt útil per ajudar a identificar les diferents espècies, mentre que una altra APP, Naturalist, serveix per fer les citacions de les orquídies que es vagin trobant. La informació es va guardant, explica Pep Solé, al núvol.
El projecte de GOA a l’Anoia té marcat un horitzó de quatre anys. Durant aquest temps, destaca Pep Solé, es procedirà a recollir tota la informació de camp que aportin els col·laboradors. Dades que serviran per elaborar l’atles d’orquídies de l’Anoia que en una fase posterior, s’afegirà al que podria ser l’atles d’orquídies de Catalunya.
Els antecedents d’altres treballs similars ens remunten al 1996 de l’igualadí Jordi Cañellas que va publicar “Les orquídies de la comarca de l’Anoia”, en el qual es citen 32 espècies d’orquídies silvestres, amb 316 citacions.
Les noves tecnologies i aquest nou treball de camp, explica Josep Maria Canela, han de permetre fer aquest nou atles amb milers de citacions i no es descarta trobar algunes orquídies fins ara no citades a l’Anoia.