El Síndic de Greuges busca la complicitat local per impulsar el Pacte contra la segregació escolar

15 Mar 2019
Sindic de Greuges imatge

Dilluns, l’alcaldessa Noemí Trucharte i la regidora d’Educació, Eva Vadillo, participaran en una reunió al Parlament de Catalunya sobre el Pacte contra la segregació escolar. La convoca el Síndic de Greuges que des del mes de gener, promou un procés de treball per elaborar un document que contingui actuacions concretes i sol·licita la implicació de les administracions locals

La situació política a Catalunya ha fet endarrerir en diferents ocasions el treball sobre el Pacte contra la segregació escolar. L’estiu passat, el síndic i l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, van reprendre les actuacions per assolir el pacte al més aviat possible, després de mesos d’aturada. Van fer una trobada al juliol. Era la primera en què participava el nou conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, que va expressar públicament el seu compromís per abordar aquest repte pendent.

Des de gener de 2017 el Síndic de Greuges està promovent un document basat en les recomanacions fetes pel propi Síndic en dos informes sobre segregació escolar presentats el 2016. En concret, planteja la gestió dels possibles canvis de centre, els criteris per al seguiment de les assignacions d’ofici, la limitació de les matrícules fora de termini en centres socialment desfavorits, el procediment de detecció d’alumnat NEE (necessitats educatives especials) i el procediment previ d’informació de places vacants als centres.

Segons afirmen des del Síndic “es tracta de mesures molt concretes, clares i viables orientades a desenvolupar polítiques que específicament combatin la segregació escolar i que se situen dins dels marges que ens ofereix l’actual ordenament jurídic”.

El text proposat dedicar una especial atenció als sectors socials més vulnerables.

En el document provisional de l’acord es preveu que tots els agents en facin difusió.

També hi ha definida una metodologia per fer el seguiment del desplegament del pacte, amb reunions periòdiques en què les parts adherides hauran de retre comptes del compliment dels compromisos adquirits i dels progressos assolits.

El Departament d’Ensenyament serà, si s’arriba al consens, qui centralitzarà la dinamització de les actuacions previstes en el pacte. Per la seva banda, el Síndic es compromet a elaborar un document biennal de balanç, que presentarà al Parlament. La propera trobada sobre aquest tema, com dèiem, és el pròxim dilluns, a les 12 del migdia, al Parlament de Catalunya. 


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by