Els Premis Sambori han estat un reconeixement per a Núria Abad, Adrián Vázquez i tot l’Institut Pla de les Moreres | ÀUDIO

12 Abr 2019

L’Institut Pla de les Moreres ha tornat a ser notícia pel reconeixement literari a dos alumnes del centre, Núria Abad i Adrián Vázquez, guardonats en el 13è Premi Sambori de narrativa organitzats per Òmnium Cultural. El certamen és un dels que aplega més participants dels centres educatius catalans. Aquest any, a Catalunya, s’hi han presentat 2.227 relats

Nuria Abad i Adrian Vazquez premi sambori 2019 i darrera Ester Feixas i Gemma Paris (2)

Els alumnes vilanovins han estat premiats amb el tercer premi en la seva respectiva categoria; Núria Abad, alumna de 2n d’ESO, en primer cicle de secundària, i Adrián Vázquez, de 1r de Batxillerat, en la categoria de batxillerat i cicles formatius.

El primer filtre el van passar a classe quan el professorat de llengua i literatura catalana els va demanar escriure un relat pel concurs i els van triar per presentar-los al certamen, una elecció que no va ser fàcil donada la qualitat de relats elaborats per l’alumnat.

En total a tot Catalunya 46.615 alumnes de primària, secundària i batxillerat van fer redaccions per a la primera fase del Premi Sambori 2019, distribuïda en diferents demarcacions. Abad i Vázquez van guanyar el tercer premi entre els participants de la demarcació Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf, dins la seva respectiva categoria. El mes de maig, es farà la segona fase i optaran al Premi Sambori de Catalunya.

El reconeixement a aquests dos alumnes omple d’orgull a l’Institut Pla de les Moreres. Així ho afirma Ester Feixas, professora de llengua del centre, tot destacant la importància dins el projecte pedagògic de l’institut vilanoví del foment de la lectura, amb un pla que estableix mitja hora de lectura lliure per a l’alumnat, tres cops per setmana, a banda de les lectures obligatòries pròpies de l’assignatura. I és que com afirma, “els bons escriptors acostumen a ser bons lectors”.

Curiositat per la lectura i ambició per arribar a transmetre emocions amb l’escriptura

Amb un relat sobre l’assetjament escolar i una història entorn un matrimoni de conveniència forçós, la Núria i l’Adrián han demostrat les seves capacitats narratives. Ambdós es declaren lectors àvids, és a dir amb curiositat per llegir tot el que els cau a les mans. Amb ells hem parlat una mica de la seva passió per la lectura i l’escriptura, de la seva inclinació mútua per la novel·la, de les darreres lectures que han fet i que ens recomanen com Un saco de canicas, Els jocs de la fam, La flor de fuego… i també del seu interès per arribar a transmetre emocions per mitjà dels seus relats.

Tal i com afirmen les professores de llengua catalana d’aquests dos alumnes, Ester Feixas i Gemma París, ambdós mereixen aquest premi. I això que tal i com afegeixen, “la tria no va ser fàcil, perquè dins de l’institut, en els seus respectius grups, hi havia molta qualitat i només podíem triar tres per categoria”. Això deixa palès l’excel·lència que ha assolit el Pla de les Moreres, diu Ester Feixas, sense desmerèixer l’esforç i l’acompanyament que les famílies fan i que en el cas d’aquests dos alumnes, és més que evident.

Cal recordar que el Premi Sambori és un dels premis literaris escolars amb més participants d’Europa.