L’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí ha participat, a finals de maig, en la cinquena trobada internacional del programa Erasmus + KA2. Aquesta vegada, el viatge ha portat tres alumnes fins a Polònia, a l’Europa central: Xavier Pérez Vico de 4t d’ESO, Paula Garcia de 2n d’ESO i Andrea Muñoz de 3r d’ESO. A l’institut polonès de la població de Blachownia, van treballar des del 21 fins al 26 de maig el tema proposat: “Voluntarism and Solidarity” (Voluntariat i Solidaritat)
Cal dir que els joves que participen en aquests intercanvis ho fan per mèrits acadèmics. Per tant, és una recompensa i una motivació perquè continuïn aprenent. Tots els que reuneixen les condicions, participen en un sorteig que es fa dins el Consell de delegats, com explica la professora de Llengües Elena Roman, qui els va acompanyar en aquesta estada.
Tant alumnes com professors van assistir a diferents trobades, durant les quals van exposar els pósters fets a cada país i van intervenir en debats per compartir amb els seus veïns europeus allò que s’havia treballat des dels diferents instituts.
Paula Garcia i Xavier Pérez Vico ens explicaven que van treballar de manera conceptual el tema de la solidaritat; d’una banda amb una imatge de persones formant una cadena humana que va fer la Paula, on tothom omplia un lloc fonamental, i de l’altra, amb la tradició dels castellers, que el Xavier va posar com exemple de col·laboració i suma d’esforços en la construcció d’un projecte.
Tant la Paula com el Xavier han assolit l’objectiu d’estudi d’aquesta cinquena trobada Erasmus. Així ho demostra, si més no, la seva reflexió sobre el significat de la Solidaritat i el Voluntariat, temes que a més a més, l’institut vilanoví està treballant també amb els alumnes de 4t en un projecte de curs en el qual el Xavier també ha participat. I tot i que la Paula encara fa 2n d’ESO ja té molt clar com n’és d’important per al seu creixement personal exercir el voluntariat.
El colofó del viatge va ser una estada d’un dia a la ciutat de Cracòvia i una visita al camp de concentració d’Auschwitz que va impactar els alumnes. Com ells mateixos reconeixen, impressiona saber que estaven davant de la memòria dels fets d’un episodi històric del que encara hem de continuar aprenent per no repetir els errors.
En aquestes cinc trobades Erasmus, l’alumnat vilanoví ha reflexionat sobre temes de molta actualitat. Van començar, a Vilanova del Camí, treballant el concepte de la llibertat; a Eslovènia van parlar de les migracions; a Finlàndia, de la sostenibilitat; a Letònia, sobre els Mass Media i ara, a Polònia de Voluntariat i Solidaritat.
Cada país, com explica Elena Ramon, havia de posar un exemple i l’alumnat de l’institut vilanoví va triar la tasca de Proactiva Open Arms, els socorristes que salven la vida de tants migrants al Mediterrani. Cam diu el professor de Tecnologia, Ricard Caselles, qui també els ha acompanyat en aquesta trobada, són temes molt actuals i que animen al jovent a prendre part en el futur, lema també d’aquest programa.
L’intercanvi a Polònia els va permetre conèixer costums i indrets de la zona i enriquir-se a partir de la convivència amb les famílies que els van acollir durant uns dies que han estat molt intensos, com ens confesen els alumnes amb nostàlgia.
I una part fonamental del viatge és la pràctica de la llengua anglesa. Segons la professora Elena Ramon, els alumnes vilanovins no han de patir, perquè han deixat molt alt el nivell de competència.
La propera trobada Erasmus portarà un altre grup reduït d’alumnes a Portugal, per tancar el cicle d’aquest programa.