La Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí fa una crida per sumar noves incorporacions | ÀUDIO

13 Jun 2019

La Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí està fent una crida per buscar noves incorporacions a l’entitat i garantir així que no es perdi la tradició gegantera al municipi. Busquen persones amb ganes de participar de la colla, o bé com a portadors dels gegants i gegantons, o bé per incorporar-se a la banda de grallers

David Blanco Geganters (5)
David Blanco

El mes de maig va començar el nou calendari de sortides de la colla que fins el mes de desembre els suposarà fins a 14 sortides. El dia 11 de maig van anar a La Llacuna, el primer de juny al Pont de Vilomara i el passat diumenge, 9 de juny, a Castellbisbal que celebrava una cita gran pel fet d’esdevenir Ciutat Gegantera.

La majoria de sortides es concentren en els mesos d’estiu, la qual cosa implica un compromís important per als integrants de l’entitat. David Blanco l’actual cap de colla afirma que els membres que la conformen actualment, estan força implicats i engrescats en les activitats que realitzen, però que els vindria molt bé un cop de mà, saba nova per nodrir i rejovenir la colla.

La necessitat de nous portadors es fa sobretot evident en aquestes sortides, perquè els gegants pesen i es podria facilitar millor el relleu. En concret, l’Odin pesa 55 kg i la Fultiva, 60 kg. També tenen el gegantó popular Paquillo que tot i que pesa uns 25 kg no sempre poden dur a les sortides, perquè no tenen persones suficients per fer-los ballar tots tres.

Per a David Blanco aquesta serà la segona temporada al capdavant de la colla. Ara fa 8 anys que és membre de l’entitat i en fa dos. quan es va jubilar l’anterior cap de colla, Josep Vicenç Bernal, que va assumir-ne la presidència. Destaca que amb l’activitat de la colla ha pogut descobrir pobles que potser mai no hauria visitat. També assenyala que és una experiència molt bonica per als infants perquè viure el món geganter de prop fa que se’ls mirin sense por i en gaudeixin molt més d’aquesta tradició.

La colla no només està buscant portadors, sinó també nous integrants per a la banda musical que puguin acompanyar els grallers, tocant la gralla, la caixa, el timbal o el bombo. No cal tenir nocions musicals prèvies, afirma Blanco, només ganes de passar-ho bé tocant un instrument. A més a més, cada divendres fan assajos al Centre Cívic del Barri de la Pau, amb la qual cosa poden acompanyar també en l’aprenentatge a les persones que s’animin a formar part de la banda.

Posar-se en contacte amb la colla és tan fàcil com enviar un correu electrònic a gegantersvilanovadelcami@gmail.com o acostar-se qualsevol divendres, de 7 a 9 del vespre, al Centre Cívic del Barri de la Pau.
També han facilitat un número de mòbil: 637 023 797

Logo geganters vilanova del camÍ

Un repàs pels orígens i la història de la Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí

L’origen de la Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí es remunta a l’any 1987. Un grup de persones amb ganes d’enfortir la vida cultural vilanovina i donar a conèixer el municipi, va promoure la creació d’uns gegants. Així ho documenta la pàgina web Anoia Cultura del Consell Comarcal de l’Anoia de la mà de Joan Vicenç Bernal qui ha estat cap de colla durant molts anys.

Josep Minguet, regidor de Cultura en la legislatura de l’any 1988 i  Sebastián Vergara que era el tècnic de Joventut en aquella època, van tirar endavant els gegants vilanovins: l’Odin i la Fultiva, noms triats entre els que van proposar els alumnes de l’escola Joan Maragall.

Van ser batejats al mes de juny de 1988 i van tenir com a padrins a la Colla de Gegants d’Olesa de Montserrat.

Els gegants van néixer pràcticament abans que la pròpia colla gegantera. Va ser a partir d’aquell moment que es va buscar un grup de persones que fes de portadores.

El primer cap de colla fou Jaume Alonso, qui va impulsar la consolidació de la Colla. I de seguida que van començar les sortides pels pobles es van adonar de la necessitat de crear el Grup de Grallers per animar el ball dels gegants.

El dia 9 de febrer de 1993, Josep Minguet, Josep Vicenç González, Andreu Pedregosa i Joan Vicenç Bernal, signaven l’acta de constitució de l’entitat i en registraven els estatuts.

A partir d’aquell moment la Colla de Geganters i Grallers, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, començà a fer sortides regularment.

Una altra data clau en la història de l’entitat va ser l’any 1995, durant els actes de celebració de la VIII Trobada Gegantera a Vilanova del Camí que es va presentar en societat el nou gegantó de la Colla, el “Paquillo”, realitzat entre d’altres persones, per l’Andreu Pedregosa. També va marcar una fita per la Colla la XX Trobada de Gegants de Vilanova del Camí el 7 de setembre de 2008 que va aplegar colles de tot Catalunya.

Calendari sortides 2019 Gegants i Grallers VdC cartell

1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by