Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’Àlbum Fotogràfic
El Centre d’Innovació Anoia va acollir ahir la tercera edició de la Jornada d’Innovació dedicada enguany a la productivitat a les empreses. Organitzada per Promoció Econòmica i Leitat i amb la col·laboració de Ràdio Nova, Vilanova Informació, La Veu de l’Anoia i l’Associació Polígons dels Plans, la jornada ha comptat amb una cinquantena llarga d’empresaris anoiencs que han pogut compartir experiències innovadores d’èxit en diferents sectors. Des dels més tradicionals, com la pell, el paper o la ceràmica a altres més singulars com la indústria dels globus o els vehicles elèctrics.
Durant aquesta jornada, que s’ha condensat en tres hores, s’han abordat conceptes com la indústria 4.0, que està transformant les operacions industrials i de fabricació i també s’ha parlat de noves aptituds i actituds emprenedores.
El Primer Tinent d’Alcalde de Promoció Econòmica, Francisco Palacios, ha estat l’encarregat d’obrir la Jornada tot agraint l’assistència d’una cinquantena llarga d’empresaris i industrials anoiencs. Palacios els ha ofert el Centre d’Innovació, un centre -ha dit- que va néixer amb la voluntat de donar resposta a les necessitats de les empreses i dels treballadors de la zona i del territori, així com per atraure la captació de noves inversions.
Glòria Serrano, Directora de Relacions Institucional de Leitat, ha explicat els principals actius de l’empresa, reconeguda per TECNIO i pel Ministeri de Ciència i d’Innovació, “que funciona com a motor de col·laboració i cooperació per a la transferència tecnològica”
La intervenció de Glòria Serrano ha introduït la ponència marc, sobre els nous instruments de productivitat i competitivitat, cap a la indústria 4.0. L’exposició ha anat a càrrec de Josep Lluís Checa, que compagina les seves tasques com a gerent del Centre d’Excel·lència en Nanotecnologia, a Santiago de Xile, amb la d’impuls del desenvolupament digital de les empreses com a comissionat de Leitat.
La transformació digital arriba a les empreses
El Centre Tecnològic Leitat va posar en marxa l’any 2015 el seu primer gran projecte a l’exterior, concretament a Santiago de Xile, on lidera un projecte d’investigació aplicada especialitzat en nanotecnologia. La investigació que porta a terme el CEN gira entorn a cinc grans eixos: la mineria, la pesca, la industria agroalimentària, la industria forestal i els equips de protecció individual, cinc àrees amb una gran importància per a Xile tant a nivell econòmic com social.
Checa va parlar de la implementació de la indústria 4.0, un concepte relativament recent i que es refereix a la introducció de les tecnologies digitals a la indústria. Una implementació que va lligada directament a un canvi de model de comercialització i de metodologies de treball on es tenen en compte els diferents actors i les seves necessitats.
Josep Lluís Checa també va abordar alguns projectes de robòtica col·laborativa, és a dir, robots que ajuden o complementen l’activitat dels treballadors, però que no els substitueixen.
Després d’una pausa per al cafè i l’intercanvi d’impressions, va encetar-se la segona part de la jornada amb una taula rodona que va moderar el director de redacció de La Veu de l’Anoia, Jordi Puiggrós. La taula va servir per presentar cinc experiències empresarials innovadores de l’Anoia i el Penedès en diferents sectors.
Xavier Marginet: “Si no hi ha innovació les empreses desapareixen. Per tant, les empreses que existeixen és perquè han innovat”
Xavier Marginet, de LABCAT Grup Fontanellas i Martí, va assegurar que la innovació ja no és una opció per a les empreses perquè “si no hi ha innovació va dir, les empreses desapareixen”. En aquest sentit, Marginet va enumerar els reptes del sector adober que han estat bàsicament tres: eficiència, sostenibilitat i competitivitat que indiscutiblement han anat acompanyats de la incorporació de tècniques digitals 4.0 que s’han aplicat a la gestió de les empreses però també a la seva producció: disseny, servei al client i qualitat del producte.
La interacció entre el client i el producte final ha estat molt important, assegura Marginet, que manté que el sector ha estat sempre molt pendent de les exigències del mercat. La qualitat ha estat sempre la bandera d’aquest sector que ha tingut a Itàlia el seu principal competidor. Entre els clients més importants de pell igualadina hi ha les primeres marques de luxe: Armani, Christian Dior, Hermès, Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace o Loewe que compren a Igualada gran part de la pell amb la que després es confeccionen els seus complements de moda exclusius.
Lluís Pinardell: “Flexibrick és un sistema constructiu que combina la innovació tecnològica amb materials tradicionals com la ceràmica”
Lluís Pinardell, director de Flexibrick, va presentar a la sala un sistema industrialitzat basat en el concepte de làmines ceràmiques flexibles per a la construcció de revestiments com paviments, façanes o cobertes. Aquest sistema revolucionari en el sector de la ceràmica, creat per Cerámica Malpesa i Piera Ecocerámica, també té aplicacions en altres estructures com voltes, catenàries o panels que permeten múltiples configuracions de teixits ceràmics i gammes cromàtiques que ja s’estan implementant a nivell internacional.
Actualment, l’empresa s’enfronta a un nou repte, amb un projecte de peces ceràmiques amb volum que aplicaran en una construcció de l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Pinardell també va avançar que s’estan desenvolupant altres idees de flexibrick amb nous materials com la fusta, el vidre o el metall.
Però la investigació i el desenvolupament de noves aplicacions del flexibrick ha arribat també a Europa a través del programa Horitzó 2020. Es tracta d’una investigació a 4 anys vista en la qual es provarà la incorporació de cèl·lules fotoelèctriques de silici a les peces de flexibrick que puguin generar electricitat.
Dionisio Martín: “La millor manera de predir el futur és crear-lo”
Una altra de les experiències innovadores que es van presentar en el marc de la III Jornada de la Innovació a l’Anoia, va ser la de Mitchell Europe SL. El seu director, Dionisio Martín, va presentar l’Ebobber, la primera motocicleta elèctrica, que es troba en la tercera fase de desenvolupament. Amb el motor integrat a la roda, sense tracció mecànica i un xassís que combina el de la tradicional vespa i una “harley” pretén arribar a fer 400 km amb total autonomia. Fins ara s’ha aconseguit fer 200 km.
Actualment s’està treballant en la millora del motor “els primers es van cremar en mitja hora” i en la càrrega de les bateries, que és lenta, entre 4 i 7 hores. Els primers prototips es van fer a la Xina, “on els temps de producció i els tràmits burocràtics de certificació són molt més breus” explica Martín. Però ja va avançar que la producció serà nacional: “l’estructura es farà a Igualada i el motor entre Saragossa i Molins de Rei”.
Malgrat que la investigació de la Ebobber està activa, ja han començat a pensar en altres aplicacions per a desenvolupar microcotxes o com Martín els va anomenar “taca taca”.
Jordi Valls: “Respectar l’entorn, oferint-ne el millor retorn”
Jordi Valls de l’empresa paperera Pere Valls, ubicada a Sant Pere de Riudebitlles i amb 500 anys d’història, també va presentar un projecte agosarat i innovador basat en la utilització d’una caldera alimentada amb biomassa. L’empresa que fabrica paper 100% reciclat, va apostar pel medi ambient i va substituir la caldera de gas per una altra alimentada per estella forestal. Això va dir, Jordi Valls, els ha permès un estalvi del 35% pel que fa al consum i el més important, han reduït a la mínima expressió les emissions de CO2 a l’atmosfera. “Cal respectar l’entorn, oferint-ne el millor retorn” va acabar dient Valls.
Pel que fa a la producció de paper, un dels sectors industrials més tradicionals, també es pot innovar, assegura el conseller delegat de Pere Valls. “El repte està en escoltar els clients i oferir-los solucions concretes o productes a la carta”.
Josep Maria Lladó: “La fabricació de globus amb característiques especials ens ha permès apropar-nos als pilots i liderar el mercat”
L’empresa igualadina Ultramàgic, dedicada a la construcció de globus aerostàtics és un altre exemple d’innovació a la comarca. Josep Maria Lladó va encetar la seva aventura empresarial l’any 1980, seguint les aventures de Samuel Ferguson, el personatge de Juli Verne a la novela “Cinc setmanes en globus”. El projecte original d’Ultramàgic era la construcció d’ultralleugers però de seguida va veure que el futur passava per la fabricació de globus d’aire calent. Van fabricar el primer l’any 1980 i actualment hi ha més de 10.000 globus a tot el món. No em d’oblidar que Ultramàgic és l’únic fabricant a Espanya i el segon a nivell mundial per xifra de negoci.
L’èxit d’Ultramagic, explica Lladó, ha estat escoltar i observar què és fa a nivell mundial, a través de fires i campionats del sector. Conèixer les tendències i les demandes del mercat ha estat el que els ha permès acostar-se als pilots, “molt fidels a les marques”.
Ultramàgic ha estat pionera en oferir productes amb característiques especials com els globus amb formes ben diverses; les cistelles de gran capacitat; les adaptades per a persones amb discapacitats; el fueltek, un indicador elèctric del consum de combustible que encara ha de millorar, o els globus TEKNO més lleugers, tant de pes com de mida.