- Tornaran a fer les xerrades de l’últim dijous de mes que l’any passat no es van poder realitzar per les restriccions que establia el context sanitari.
- Seran trobades presencials i es portaran a terme al Centre Cívic Montserrat, on té la seu social l’AFADA.
- L’entitat també acaba de fer balanç de la 6a edició de l’Alzheimer Race que s’ha tancat amb una recaptació de 4.500 €.
L’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia (l’AFADA) reprèn, aquesta tardor, les xerrades de l’últim dijous de mes, al Centre Cívic Montserrat. “Un passet més cap a la normalitat” com afirma la directora de l’Hospital Sant Jordi i secretària de l’AFADA, Menchu Vélez: “tornar-nos a veure i recuperar aquesta presencialitat tan demanada i tan necessària”.
Són xerrades a càrrec de persones expertes de diferents especialitats i que volen respondre a la demanda de la ciutadania, com afirma Menchu Vélez, directora de l’Hospital de Dia Sant Jordi i secretària de l’AFADA. “Algunes temàtiques es van repetint i ja són clàssiques, com el trastorn de conducta o l’evolució de la malaltia”, explica “però també fem altres diferents, com sessions de risoteràpia o gestió d’emocions”.
La primera xerrada del curs es farà el dijous 28 d’octubre, a les 18:30 h i estarà centrada en els recursos i les prestacions socials entorn de la deterioració cognitiva o la demència. Anirà a càrrec de Cristina Mateos i Menchu Vélez, ambdues treballadores socials, i té com a objectiu orientar sobre les ajudes formals i informals que es poden rebre per poder cuidar-se o cuidar a l’altre.
Teràpies alternatives
També han recuperat el taller de teràpies alternatives per a cuidadors (que a partir d’ara es farà al Centre Cívic Montserrat). L’acollida ha estat molt bona i ja el tenen tancat. En aquest espai, es facilita a les persones cuidadores diferents tècniques de relaxació i meditació per contribuir al seu benestar.
I entre altres projectes que volen portar a terme, hi ha també la creació d’un grup terapèutic de la mà de la Fundació Maragall, per poder donar sortida als dols, la gestió dels quals no s’ha pogut fer durant la pandèmia, i també al patiment viscut en solitud, durant el confinament.
I és que ha estat un any i mig complicat, “perquè els recursos formals o no hi eren o s’han hagut de transformar”, explica la treballadora social, “però queden els informals: els vincles i les relacions”.
“Els vincles perduren com ha demostrat l’Alzheimer Race i la gent manté la relació amb l’associació; ha estat un èxit social, tot i les dificultats, i això s’ha de valorar”.
Menchu Vélez
L’Alzheimer Race VI, tot un èxit
A finals de setembre l’AFADA també va poder recuperar la cita amb l’Alzheimer Race i malgrat el format, encara força diferent, ha estat un èxit total. Un cop fet el balanç de l’activitat l’aportació econòmica ha estat d’una 4.500 € aproximadament. Un miler de participants han superat les expectatives de l’organització com reconeix en Pere Bartolí, tresorer de l’entitat. En total les passes que han sumat permeten donar tres voltes a Catalunya.
Des de l’Hospital de Dia Sant Jordi d’Igualada i l’AFADA han donat les gràcies, novament, a tota la gent que ha col·laborat en l’esdeveniment, sigui caminant, fent aportacions o amb el patrocini de la cursa.
Proposta de ‘Culturalment’ pel novembre
Un altre dels projectes obert a persones amb Alzheimer i a familiars o cuidadores s’anomena “Culturalment”. L’ofereix la Diputació de Barcelona de la mà de l’Ajuntament d’Igualada i convida a tothom a fer una visita guiada al Museu de la Pell el dia 9 de novembre, de 10 a 11:30 h. Només s’ha de trucar al museu per fer la inscripció prèvia. L’objectiu del programa és que cuidadors i malalts puguin compartir activitats en comunitat en un espai de lleure o cultural.