- S’incorporen 13 referents de benestar emocional a l’atenció primària, un dels quals ho farà aquest mes d’octubre a l’EAP de Vilanova del Camí per poder fer una intervenció precoç dels factors psicosocials de la comunitat
- També es posa en marxa un equip guia a la Catalunya Central que treballarà amb adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social.
L’abordatge dels problemes de salut mental derivats de la pandèmia és una de les prioritats del Departament de Salut que ha anunciat la posada en marxa de nous programes per a treballar tant la prevenció comunitària com l’actuació directa en joves i adolescents. A la Catalunya Central, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental el dia 10 d’octubre, s’ha posat fil a l’agulla en dos projectes que van enfocats a treballar de manera preventiva els problemes de salut mental. Un d’ells es farà en l’àmbit comunitari a través de l’atenció primària i el segon tractarà els trastorns de joves i adolescents a través de l’atenció especialitzada.
El més immediat és la incorporació dels primers 3 referents de benestar emocional a l’atenció primària dels 13 que hi ha previstos. Els tres primers arriben aquest mes d’octubre als equips d’atenció primària de Vilanova del Camí, Manlleu i Manresa. Abans d’acabar l’any també s’incorporarà aquesta figura als equips d’Igualada, Piera i Montbui entre altres.
Es tracta d’un professional sanitari que desenvoluparà tasques de promoció i prevenció en salut emocional per detectar factors de risc per a patiment mental. S’adreçarà als col·lectius que més ho necessiten i no tindrà una població concreta assignada. Segons la gerent de la RSCC, Imma Cervós, “el desplegament d’aquest programa suposarà un impuls a l’atenció comunitària per part dels equips d’atenció primària”. Afegeix també que “treballar en prevenció ens permetrà evitar complicacions en salut mental en el futur”.
Un equip guia per a adolescents i joves
En paral·lel s’està treballant també en el protocol de funcionament d’un equip guia o equip comunitari que s’estableix a la Catalunya Central i que dona també cobertura a la Cerdanya. El servei l’ofereixen professionals d’Althaia que faran atenció d’aquells casos amb més complexitat. Aquesta actuació va dirigida a adolescents i joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social. D’entrada hi haurà professionals de psiquiatria, psicologia, treball social, educador social, infermeria de salut mental i administració. L’equip guia tindrà la seva ubicació a Manresa, però la seva funció la portarà a terme desplaçant-se a tot el territori del seu àmbit d’actuació.
Aquests professionals treballaran com equips interdisciplinaris que faran intervencions de crisi a domicili o en punts de referència de joves en situació de crisi psicopatològica que no estan vinculats o no estan totalment atesos als dispositius convencionals. L’objectiu és atendre’ls de manera intensiva i tornar-los a vincular als equips de seguiment del seu territori i a la seva comunitat.
Codi Risc Suïcidi, una eina per a monitorar persones amb conductes suïcides
Aquestes dues accions arriben per completar projectes en salut mental desenvolupats en els darrers anys. Precisament, ja està plenament desplegat el Codi risc Suïcidi (CRS), una eina que permet el monitoratge i el seguiment de les persones amb conductes suïcides que es va posar en marxa el 2016. A la Catalunya Central hi ha hagut 606 casos d’episodis de conducta suïcida, dels quals 470 han estat episodis amb un risc molt alt. En aquest sentit, el Departament de Salut també ha iniciat el desplegament del Pla de Prevenció del Suïcidi (PLAPRESC 2021-2025) i que pretén potenciar accions de prevenció del suïcidi en centres educatius dins el programa Salut i Escola; així com l’atenció a supervivents; a més d’una atenció no presencial a través del servei 061 Salut Respon per a l’acompanyament en casos de risc suïcidi com els detectats a la Catalunya Central.