L’Anoia pren consciència en el Dia Mundial contra l’abús i el maltractament a la Gent Gran |ÀUDIO|

12 Jun 2018


El 15 de juny és el Dia Mundial de la presa de consciència contra l’abús i el maltractament a la Gent Gran. Des de la Comissió de Seguretat de la guia Territorial de l’Anoia per l’actuació contra els maltractaments a les persones grans han organitzat un seguit de taules informatives i una xerrada per tal de donar a conèixer les diferents formes de maltracte a aquest col·lectiu


Monica Lozano i glorita fite membres de la comissio de seguretat territorial de anoia (5)-1200

Les taules informatives es fan a Igualada per un tema de logística. En ser el primer any i per tal de poder coordinar-ho des de la comissió, han triat la capital de l’Anoia, però tot i així hi haurà punts d’informació a tota la comarca.

Les taules informatives estaran repartides a l’Hospital d’Igualada, al CAP Anoia i CAP Nord, el Consell Comarcal i l’Espai Cívic Centre. A més trobarem voluntaris i professionals de la comissió. De les 10 del matí fins la una del migdia, en aquests centres es repartiran flors solidàries elaborades per persones grans de la comarca. També es distribuiran folletons divulgatius, on s’informa a la població del tipus de maltractaments i es donen consells per prevenir-los, com ens explica Mònica Lozano, treballadora social de la Fundació Sanitària Sant Josep d’Igualada.

Glòria Fité psicòloga psicogeriatra i una de les coordinadores de l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia (EAVA) juntament amb Mònica Lozano, destacava també que el Casal del Passeig Verdaguer acollirà, a les 6 de la tarda, una xerrada divulgativa que anirà a càrrec de la pròpia Glòria Fité juntament amb l’agent dels Mossos d’Esquadra Maria Argilés. Una xerrada que Fité recomana per a les persones grans ja què la Maria donarà consells molt clars, molt pràctics i molt útils.

L’objectiu de la jornada del dia 15 és obrir-se a la població en general. Des del món professional han vist que ja han aconseguit un bon nivell de sensibilització, però encara falta acabar de traspassar aquest sentiment a la ciutadania, com explica Glòria Fité.

La comissió va néixer a partir del 2009 amb la creació de protocols i mecanismes d’intervenció estables per intervenir en casos de maltractament, però va ser el 2015 quan des del Consell Comarcal de l’Anoia i amb el suport de la Diputació, la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social La Caixa van convocar una comissió tècnica professional per fer una revisió i una actualització d’aquest tipus de protocols.

Va ser en aquell moment que es va crear un comissió de treball i d’aquesta comissió inicial es va fer la de seguiment. Glòria Fité destaca que la comarca de l’Anoia, tal i com ha reconegut la Generalitat és pionera en l’abordatge del maltractament a la gent gran.

Glòria Fité i Mònica Lozano feien una crida a la participació per assistir a les taules informatives i enumeraven algunes raons: primer, “perquè el fenomen del maltractament a la gent gran està passant”, ens deien “i perquè la vellesa forma part de la nostra vida”. A més han destacat que serà un dia festiu; “hi haurà sorpreses, activitats i obsequis, així com l’actuació de la coral Cors Units”.

Les taules informatives, al matí, i la xerrada divulgativa, a la tarda, estan organitzades pel Consell Comarcal de l’Anoia, l’Institut Català de la Salut, el Consorci Sociosanitari de l’Anoia i la Fundació Sant Josep.