El dimecres 25 de gener, el CAP Igualada Nord del Consorci Sanitari de l’Anoia acollirà una formació per a personal sanitari a càrrec de l’Associació per la Incontinència Anal (ASIA)
Aquesta associació és pionera a Espanya i es va crear a partir d’un grup de pacients que pateixen aquesta molèstia. A banda d’aquest grup de pacients, també hi ha un comitè científic format per la Doctora Arantxa Muñoz i el Doctor Albert Navarro, Cap de la Unitat de Coloproctologia de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i la Doctora Yolanda Ribas del Consorci Sanitari de Terrassa. Des del 1999 treballen per reduir, prevenir i donar a conèixer entre el col·lectiu mèdic aquesta incontinència.
Per la Carmanyola de Ràdio Nova han passat la presidenta de l’associació Asia, Àngels Roca; la secretària, Laura Soler; i la directora del Cap Nord Igualada i doctora de família Aurora Garriga. Plegades han descrit les causes de la incontinència fecal, una incapacitat per controlar les deposicions que provoca que hi hagi pèrdues fecals en moments imprevistos. Aquesta molèstia costa molt més d’expressar que altres i això fa que no acabi d’arribar a l’equip sanitari. Pot haver afectació a totes les edats, des de nens que tenen problemes a l’anus quan neixen fins a gent gran. Pel que fa a la població adulta és més freqüent en dones, tot i que també pot afectar als homes, com assenyalava Garriga.
El dia 25 de gener el CAP Nord d’Igualada acollirà una formació al personal sanitari. La directora del CAP Nord, Aurora Garriga, explicava la importància de comptar amb aquestes associacions i poder fer així aliança. La idea de fer aquesta formació al personal sanitari va néixer com a conseqüència del neguit que hi havia a les unitats especialitzades en aquesta simptomatologia on van descobrir que per alguna raó no s’arribava als pacients. Des de l’associació van pensar que a l’Atenció Primària calia fer aquesta detecció.
I és que diuen d’aquest trastorn que és “sord, cec i mut”. Àngels Roca, presidenta d’Asia, explica que després de lluitar molt i patir el trastorn en silenci, un grup de persones van voler donar la cara creant així l’Associació.
Pel que fa a la gent afectada amb aquesta simptomatologia els estudis científics diuen que hi ha un 15% de la població que hi conviu i que pot arribar a un 17% entre la gent gran. Moltes de les persones amb aquesta molèstia l’han patida durant anys fins el punt que els ha canviat el seu dia a dia. En el cas de l’Àngels després de tenir una feina de cara al públic i de la qual en gaudia molt va haver de canviar totalment els seu hàbits a causa d’aquest trastorn.
ASIA i ACCU Catalunya, Associació de Malats de Crohn i Colitis ulcerosa, s’han donat la mà per portar junts algunes campanyes de sensibilització i també per fer visible algunes de les molèsties que presenten aquestes afectacions. Una d’aquestes campanyes és “No puc esperar” un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós, com és el cas que ens ocupa. Els destinataris d’aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals. Des d’ACCU Catalunya s’ha arribat a acords de col·laboració amb establiments i equipaments, perquè autoritzin l’ús dels seus lavabos de manera gratuïta i el més ràpidament possible a aquestes persones.
Totes aquelles persones que vulguin contactar amb ASIA ho poden fer a Barcelona, Girona, a Tarrassa tots els dimarts i a Sant Martí de Tous tots els dijous. També poden contactar per telèfon al 620 88 63 63 o al 93 809 62 26 i a través de la seva pàgina web www.asiasuport.org