Tots els grups, a excepció de l’equip de govern van votar a favor de la creació d’un Consell Municipal de Comunicació públic i plural, una moció presentada per DECIDE
La funció de consell serà elaborar la línia editorial de la informació municipal tenint en compte tots els segments de la societat vilanovina, segons diu el text, “basada en els valors de la tolerància i respecte a la diversitat cultural, i vetllarà per reflectir la participació ciutadana en els mitjans de comunicació amb transparència i pluralitat”.
La regidora de DECIDE, Inma González, va presentar la moció tot dient que “no està motivada en la desconfiança de tècnics ni de l’àrea de comunicació”. Va explicar que durant els mesos que van durar les obres a la ràdio no s’havia fet cap entrevista al seu grup, mentre que sí als representants de l’equip de govern i a les entitats. També va criticar el contingut polític d’alguns perfils d’àrees municipals de l’Ajuntament vilanoví a Facebook.
La regidora va explicar també que havia afegit a petició del PSC un punt a la moció per incorporar la figura d’un periodista en la participació del Consell Municipal de Comunicació que haurà d’estar composat per representants polítics, veïnals, de l’esfera cultural, el món de l’esport, els moviments socials i ciutadans, entre altres.
El Consell farà el seguiment periòdic de la neutralitat política i del caràcter ètic dels continguts, la programació i la publicitat i redactarà un informe anual del seguiment dels mitjans locals i de les xarxes socials municipals.
La moció proposa la creació d’una Assemblea Ciutadana per convidar les entitats, la comunitat educativa i ciutadana a participar en el Consell Municipal.
La coordinació d’aquesta Assemblea Ciutadana és un dels aspectes més difícils de consensuar, segons va reconèixer la pròpia regidora de DECIDE qui també va proposar que sigui el propi Consell Municipal de Comunicació l’encarregat d’establir el camí pel qual la ciutadania accedeixi als mitjans de comunicació.
González també va ser crítica amb l’actual butlletí municipal Vilanova Informació que segons va dir no compleix amb una funció informativa plural i d’interès social. Per últim, va demanar als regidors compromís per complir amb la moció.
Des del govern, el regidor de Joventut, Sergi Pérez, va expressar el vot en contra de l’equip de govern a la creació del Consell Municipal de Comunicació argumentant que hi ha mecanismes suficients per garantir la pluralitat dels mitjans de comunicació municipals en l’actualitat i va posar com a exemple, en el cas de la ràdio, el control del CAC (el Consell Audiovisual de Catalunya) i també el Reglament per a la Participació en els mitjans d’Informació i difusió de Vilanova del Camí aprovat el novembre de 2006. Pérez va advocar per la llibertat dels mitjans de comunicació local i el criteri independent dels professionals i els periodistes de l’àrea de comunicació i va subratllar el fet que el nou consell, amb representació política, sigui vinculant a l’hora de decidir la línia editorial dels continguts “en un moment que tothom camina precisament en el sentit contrari, és a dir el de despolititzar els mitjans”.
El portaveu de Veïns amb Veu, Juan Manuel Cividanes, va defensar la creació del Consell tot dient que és una figura que també tenen altres municipis com Solsona, Esparreguera o Viladecans. D’altra banda, al llarg de la sessió es va referir al Reglament de Participació en els mitjans tot dient que era pràcticament paper mullat, perquè l’Ajuntament l’incompleix i “fa un ús irregular d’alguns perfils de Facebook que no tenen caràcter tècnic sinó polític, com el de l’Àrea d’Urbanisme”. També la regidora Imma González havia criticat concretament aquest perfil municipal a la xarxa.
Finalment, com dèiem, la creació del Consell Municipal de Comunicació es va aprovar amb els nou vots dels regidors de l’oposició.