- Les rebequeries no es poden evitar, però sí que es poden aprendre a gestionar per evitar traumes o conflictes majors. Cal molta calma i paciència i esperar a raonar amb l’infant fins que estigui preparat per fer-ho.
- El pròxim dimarts 29 de març, el COMNOVA Famílies se centrarà en l’adolescència. Parlarem de la gelosia i de les baralles entre germans i també de les baralles amb els seus referents.
El COMNOVA Famílies d’aquesta setmana es va centrar en les rebequeries infantils i en com gestionar-les. Els directors de les escoles Marta Mata i Joan Maragall, Marta Trullols i Guillem Duocastella, van participar en aquesta taula rodona que va guiar la psicòloga i referent de benestar emocional comunitari, Mariona Baltà.
Ràdio Nova va emetre aquest dimarts la segona sessió del COMNOVA Famílies, l’espai de divulgació que fem de la mà de l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí amb la voluntat de donar eines a les famílies per facilitar-los l’educació dels seus fills i filles.
El programa es va encetar amb una breu definició de què es considera una rebequeria i dels motius que la provoquen que, com explica Mariona Baltà, acostuma a ser la mostra de desacord de l’infant davant el No d’un adult.
“Les rebequeries, o les enrabiades, apareixen quan els infants no accepten els límits imposats pels adults, bé sigui la família, els mestres o altres referents de l’infant”.
Mariona Baltà, psicòloga i referent de benestar emocional comunitari
L’aparició de les rebequeries es poden donar des d’edats molt primerenques. Les primeres rebequeries poden donar-se a partir dels dos anys, però poden continuar fins ben entrada la preadolescència, cap als dotze anys. En algunes ocasions, assegura la psicòloga, es donen perquè nens i nenes no tenen mecanismes suficients per expressar els seus sentiments, o la frustració que pateixen davant situacions concretes.
“Els nens i nenes tenen dificultat per gestionar correctament les seves emocions”
Marta Trullols, directora de l’Escola Marta Mata, assegura que des de l’inici de la pandèmia, les rebequeries a primària han augmentat considerablement.
“Hem vist com ha anat augmentant la dificultat dels infants per gestionar correctament les seves emocions. Des de l’escola seguim algunes estratègies per ajudar a aquests infants a superar la frustració, però en algunes ocasions es veuen desbordats”
Marta Trullols, directora de l’Escola Marta Mata
A l’escola, explica Guillem Duocastella, de l’Escola Joan Maragall, sempre hi ha hagut conflictes, però darrerament, destaca, es detecta una pèrdua d’hàbits, especialment en les primeres edats.
“La manca d’hàbits o d’un horari adequat faciliten l’aparició de les rebequeries”.
“Hem detectat per exemple que una cosa tan senzilla com un horari, no existeix. En moltes famílies no es marquen els horaris per anar a dormir, per fer els àpats o per tenir cura de la higiene personal, per exemple. El fet de no tenir un horari adequat sobretot per anar a dormir, repercuteix directament en aquests infants i en el seu estat d’ànim”.
Guillem Duocastella, director de l’Escola Joan Maragall
I és que el cansament pot ser una de les causes les rebequeries dels infants, però n’hi ha d’altres. Per exemple, el nen o nena, pot fer una rebequeria per cridar l’atenció, per aconseguir o evitar alguna cosa o també quan sent malestar davant una situació que no li agrada.
Els infants també es poden enrabiar quan necessiten descarregar frustracions i també poden aparèixer com un efecte de la sobreprotecció.
Una rebequeria o enrabiada és una forma immadura d’expressar ira o enuig
“Les rebequeries no es poden evitar, però sí que podem, com a pares i mares, aprendre a gestionar-les per tal que els infants entenguin que aquests comportaments no són apropiats i que no serveixen per aconseguir res. Ens hem de mantenir ferms en la nostra decisió i deixar clar els límits i les seves conseqüències”.
“A partir d’aquí, el consell és mantenir la calma i tenir molta paciència. Mentre dura la rebequeria no es pot parlar ni raonar amb l’infant perquè no ens escoltarà. Caldrà esperar el moment més adequat i caldrà fer-ho amb veu calmada, posant-nos a la seva alçada i escollint paraules que ells puguin entendre”.
Mariona Baltà, psicòloga i referent de benestar emocional comunitari
També podem gestionar les rebequeries, expressant amb paraules senzilles què sentim quan els nostres fills o filles fan una rebequeria; i podem utilitzar cançons o contes on es parlin de les emocions. Així mateix, podem animar-los a expressar aquests sentiments a través de la música, o dels dibuixos.
“O simplement podem abraçar-los per demostrar-los que, facin el que facin, els continuem estimant i els fem costat. Dependrà de cada nen o nena i de cada situació”.
Mariona Baltà, psicòloga i referent de benestar emocional comunitari
Si teniu interès a escoltar el programa, ho podeu fer amb el podcast del COMNOVA Famílies.
El pròxim dimarts, el COMNOVA Famílies se centrarà en l’adolescència. Parlarem de la gelosia i de les baralles entre germans i també de les baralles amb els seus referents. Serà com sempre de 15 a 16 h a Ràdio Nova, al 107.7 de l’FM o a radionova.cat.
Podeu fer arribar les vostres preguntes, consultes o observacions al WhatsApp de Ràdio Nova: 660 96 35 06.