El passat dia 15 de juny va ser el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans establert el 2006 per la Xarxa Internacional per a la prevenció del Maltractament a la Gent Gran. L’organització de les Nacions Unides estima que entre el 4% i el 6% de la gent gran d’arreu del mon ha patit abús i maltractament. Des de fa un any i mig, al Consell Comarcal de l’Anoia hi trobem l’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia, l’EAVA, coordinat per Carla Casas, treballadora social, juntament a la psicòloga psicogeriatra Glòria Fité
L’abús a la gent gran a vegades “és poc visible fins i tot es podria dir que culturalment acceptat”, assenyalen Fité i Casas. Les dades confirmen que l’edatisme, la discriminació per raó de l’edat, és la tercera discriminació més extensa arreu del món.
El 2007 el Consell Comarcal de l’Anoia va apostar per una figura que atengués a les persones grans. Amb els anys es van adonar de la dificultat que el servei a l’atenció a la gent gran tenia per detectar casos de maltractament i abús. Els professionals no sabien on ubicar-lo, perquè no estava cobert, a diferència de la violència de gènere o el maltractament infantil. A partir de detectar petits casos i amb el suport de Diputació, Generalitat i Fundació la Caixa es va apostar per un equip de treball que reculli les emergència en aquestes situacions i es va presentar formalment el novembre de 2015.
L’EAVA també compta amb el suport de Jordi Muñoz, advocat i col·laborador de l’Associació EIMA maltractament a les persones grans.
Tot i tenir un equip de persones que vetllen per la detecció i el benestar de la gent gran, sovint es troben amb la mancança de tenir una llei de protecció cap aquest col·lectiu, i com assenyala Fité “anem coixes” dins el marc legal.
Des de la creació d’aquest servei, ja fa un any i mig, ha atès una seixantena de casos, tenint en compte que els serveis socials bàsics ja atenen aquets tipus de situacions i que a l’EAVA s’ocupen dels que són de més difícil accés. Potser els més comuns són els casos en que algun membre té alguna adició o malaltia mental. Tot i així Carla Casas explica que l’abús econòmic és el maltractament més comú i més habitual.
Tant la coordinadora de l’EAVA Carla Casas com la psicòloga geriatrica Glòria Fité recomanen que el primer que cal fer en cas de detectar algun tipus d’abús cap a la gent gran és anar als Serveis Socials municipals o al Centre d’Atenció Primària on són els propis professionals qui aborden el problema i, si cal, és llavors quan es deriven a l’EAVA.
‘Tracta’m bé’ una campanya que posa en valor el respecte a la gent gran
El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada, amb conveni amb el Consell Comarcal del Solsonès, van presentar el 2015 la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans. L’Ajuntament d’Igualada va fer campanya a través d’uns targetons, un cartell i vídeos on es mostren sis escenes de bon tracte amb diferents persones de la comarca de l’Anoia.