Les fortes pluges d’aquest vespre causen força incidències a Vilanova del Camí | FOTOS

15 Oct 2018
incidencies pluja 14 oct 2018 (7)-v2
album-fotografic-faldo-borde

Aquesta ha estat una nit intensa i de força incidències a Vilanova del Camí. Les fortes pluges que van caure ahir al vespre han provocat grans bassals d’aigua i fang a diferents carrers del municipi. Especialment afectat per l’acumulació d’aigua va quedar el carrer dels Tintorers, que la Policia Local va tallar a partir de les 21 h, per evitar ensurts i accidents, segons explica l’Inspector en Cap, Marc Peña


També es van fer grans bassals d’aigua als carrers Barcelona, Dr. Barraquer i Santiago Rossinyol on aquest matí, la Brigada, treballa per netejar la via del llot que s’hi ha acumulat.

La Policia Local explica que entre les onze la nit i la una de la matinada es van rebre moltes trucades de servei, alertant de contenidors desplaçats al mig de la calçada, tapes de claveguera que saltaven, llambordes aixecades, o branques d’arbres que havien caigut a la via pública. I és que la pluja va venir acompanyada de ratxes importants de vent que van fer caure un arbre al carrer Rafael de Casanovas amb St. Jordi i un altre al punt quilomètric 1, de la carretera 244.

La Policia Local també va actuar alertats per danys en un vehicle i en el cas de la inundació d’una casa al carrer Sevilla que va obligar una mare i la seva fills de curta edat a abandonar el domicili. En aquest cas, hi van actuar també els Bombers de la Generalitat.

Algunes instal·lacions municipals, com el Centre d’Innovació Anoia, van patir també incidències per acumulació d’aigua.

incidencies pluja 14 oct 2018 (1)-v2

Dades des de l’Observatori de Pujalt

La precipitació acumulada a l’Anoia representa la segona més alta en 15 anys de dades a l’Observatori de Pujalt. S’han recollit 115,3 mil·límetres al pluviòmetre o el que equival també a 115,3 litres per metre quadrat, una xifra que quadra força amb la recollida a l’Estació Meteorològica Automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya: 114,8mm.

Com destaca el director de l’Observatori de Pujalt, Albert Borràs, aquests 115 litres per metre quadrat suposen el 2n dia amb més precipitació dels 15 anys de dades de l’observatori, tan sols superat pel 2 de novembre de 2015 amb 146mm. Borràs recorda que aquell dia va desbordar-se el Sió a Agramunt i van ofegar-se 4 avis -el Sió neix ben a prop de Pujalt.

A més, cal tenir en compte que el màxim mensual dels 15 anys de dades és de 151mm. Amb això ens podem fer una idea del que representa en aquesta zona que caiguin més de 100 mm en poques hores.

Va haver dos moments de 30 minuts amb intensitats de 22-23mm/30 minuts, la resta va caure molt bé!

Les precipitacions més destacades recollides a l’Anoia han estat:

  • 115mm a Pujalt.
  • 112mm a la Panadella.
  • 107mm a Igualada (Ajuntament).
  • 107mm a Òdena.
  • 104mm a la Llacuna.
  • 91mm a Els Hostaletes de Pierola.
  • 88mm a Montbui.
  • 86mm a les Pinedes de l’Armengol.
  • 81mm a Calaf.

La predicció ens parla de nuvolades que poden deixar de forma molt puntual alguna gotellada al llarg del dia. S’ha acabat la precipitació general, assenyala Borràs “demà i dimecres nuvolades de tarda i dijous podrien tornar les precipitacions, però, queda molt i tenint en compte com canvien els mapes del temps els darrers dies caldrà seguir-ho”. A més afegeix  “que cal tenir present que si plogués molt cauria sobre mullat i caldrà estar al cas”.