‘Mort a les cunetes’ torna a l’Aurora coincidint amb el 80è aniversari dels fets de Can Maçana | ÀUDIO

08 Feb 2019

L’obra teatral Mort a les cunetes de Joan Valentí i David Pintó torna aquest cap de setmana a la sala independent de l’Aurora. Basada en un fet històric real: l’afusellament de vuit republicans a finals de la guerra civil espanyola, la representació arriba precisament, coincidint aquest dissabte, 9 de febrer, amb el 80è aniversari d’aquests fets, coneguts com els fets de Can Maçana o de Súria

Joan Valenti feb19-est

La nit del 9 de febrer de 1939, un escamot de guàrdies civils va treure a 9 republicans de la presó de Manresa i després de conduir-los fins a Can Maçana van afusellar-ne a 8. Un d’ells –Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho, ja que el van tornar a detenir i interrogar; informació que recull un llarg sumari que després va permetre reconstruir aquesta història.

Tot i que l’actor Joan Valentí té arrels bagenques per part de mare, i com afirma, havia passat de nen moltes vegades per Can Maçana, no havia sentit parlar d’aquests fets durant la seva infància, però ara els coneix amb força detall. La història va captivar-lo des que va trobar la informació a Internet i va descobrir que hi havia un llibre publicat, escrit per un dels néts dels afusellats. És l’obra ‘Els fets d’Olesa de Montserrat i de Súria’ de l’historiador surienc Albert Fàbrega, avi de Lluís Fàbrega, que recull una investigació acurada sobre el cas.

Partint d’aquest relat, Joan Valentí i el manresà David Pintó, director de l’obra, creen l’espectacle Mort a les cunetes, que compta amb la música en directe de l’acordionista igualadí Martí Marsal.

L’espectacle està construït a través de cinc monòlegs que intenten aportar cinc punts de vista sobre els fets: Josep Nin, l’home que va sobreviure; el guàrdia civil que comandava l’escamot d’afusellament; un veí de Sant Pau de la Guàrdia,  anomenat Jaume Ollé que va viure emboscat i va ser testimoni dels fets; una dona que voltava per Esparreguera i Castellolí, vinculada amb la Falange i que era coneguda per ser una de les delatores del règim a la zona; i el cinquè, és una altra dona, la història de la qual, com reconeix Joan Valentí li ha robat el cor: Tereseta Marbres -coneguda com la Maciana- veïna de Castellolí.

Segons explica Valentí era una noia que treballava en una fàbrica i a qui les tropes franquistes van acusar de cometre un acte revolucionari i van vexar públicament al Centre Republicà. Després li van prohibir tornar a la fàbrica i s’havia de buscar la vida buscant bolets i herbes remeieres. Era una de les que posava pedres quan passava per la fossa i tapava les restes.

Mort a les cunetes vol esdevenir un homenatge a les víctimes de la repressió franquista. Es representarà avui divendres i demà dissabte a les 21 h. La companyia es trobarà amb el públic en finalitzar cada funció. La del dissabte serà força especial perquè tindrà lloc el mateix dia de la celebració del 80è aniversari dels fets. Comptarà amb la presència d’Albert Fàbrega; de Joan Ollé, fill de l’emboscat Jaume Ollé, i de Pere Guixà, fill de la Maciana. Després del col·loqui, la companyia es desplaçarà a la Fossa de Can Maçana per fer una ofrena floral. La fossa encara avui no ha estat localitzada, tot i que s’han fet dos intents.