- El Pla de sequera prohibeix omplir o reomplir cap piscina privada o pública que no tingui un sistema de recirculació de l’aigua.
Aquests dies el departament de Medi Ambient municipal està rebent força consultes sobre l’ompliment de piscines particulars. Des de l’àrea recorden que Vilanova del Camí està adscrita a la unitat de l’aqüífer Carme-Capellades que està en estat d’alerta per sequera i, per tant, ha de fer front a algunes restriccions, entre elles les que tenen a veure amb l’ús de l’aigua per emplenar piscines.

En l’escenari d’alerta, no es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l’aigua. La normativa permet, però, el reompliment parcial (siguin piscines públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació, sempre que siguin piscines que disposin de sistema de recirculació i només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. En aquest cas, també es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
En centres educatius, també es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
Per últim, aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
Pel que fa a altres restriccions sobre l’ús de l’aigua estat de sequera i ara que comença a fer força calor, hem de tenir en compte el reg de jardins i zones verdes que ha de fer-se en l’horari de menor insolació: entre les 20 h del vespre i les 8 h del matí, i en cas de jardins privats es poden fer com a màxim dos dies per setmana.
També hem de recordar que la neteja de vehicles s’ha de fer en els establiments comercials dedicats a aquesta activitat, perquè compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests, només podem netejar vidres, miralls, llums o plaques de matrícula amb esponja i galleda.
Pel que fa a la neteja de carrers i mobiliari urbà s’han de fer amb la mínima despesa, i prioritzant l’ús d’aigua regenerada que no procedeixi de la xarxa d’abastament d’aigua potable.
A Vilanova del Camí, des del mes de maig s’està procedint a la neteja de carrers amb aigua d’origen freàtic (aigües subterrànies) respectant les recomanacions del Pla de Sequera.
Per resoldre dubtes l’ACA té a disposició de la ciutadania el portal de la sequera: Preguntes freqüents. El portal de la sequera (gencat.cat)
L’Anoia en alerta o excepcionalitat
L’estat d’alerta per sequera es va activar l’octubre de 2021 a l’aqüífer Carme-Capellades, unitat a la qual pertany Vilanova del Camí. Cada municipi o usuari pertany a una unitat d’explotació o un àmbit en funció de la procedència dels seus recursos hídrics.
Aquest estat d’alerta afecta també la resta de municipis de l’àmbit Carme Capellades: Igualada, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia, Santa Maria de Miralles i la Llacuna.
Però a l’Anoia hi ha també municipis en estat d’excepcionalitat. Són els que pertanyen a la unitat Anoia-Gaià: Argençola, Bellprat, Calaf, Castellolí, Copons, Prats de Rei, Rubió, Sant Martí de Tous, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera, i també els de la unitat Ter-Llobregat: el Bruc, Vallbona d’Anoia, els Hostalets, Piera i Masquefa.
Les restriccions pel que fa a l’ompliment de les piscines són força similars en ambdues situacions i només varia en el cas de piscines de nova construcció, que sí que es poden omplir en estat d’alerta, sempre que siguin, com dèiem, amb sistemes de recirculació d’aigua.
L’estat actual de les reserves d’aigua a les conques internes de Catalunya està al 30% de la seva capacitat, mentre que ara fa un any estava al 52%.