S’inicia l’aclarida d’una zona prioritària a la Serra de Collbàs per prevenir els incendis | ÀUDIO

14 Mai 2019

L’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell ha iniciat uns treballs de neteja a diferents terrenys, una part dels quals pertanyen al terme municipal de Vilanova del Camí. L’actuació es fa seguint les prioritats marcades amb les anomenades Zones d’Actuació Prioritària i concretament, en un bosc on feia més de 20 anys que no s’hi realitzava cap actuació forestal

pol bacardit francesc sabate i Noemi Trucharte

Es tracta de la zona de la Serra de Collbàs, la Creu Vermella i l’Obaga de Can Palomes que formen una massa forestal de més de 100 hectàrees, d’un total de 18 propietaris privats. “A grans trets, és previst regularitzar la massa amb un criteri de millora, és a dir tallar els pitjors arbres i deixar els millors exemplars”, explica  l’enginyer forestal i tècnic de la Diputació de Barcelona, Pol Bacardit.

Els treballs es portaran a terme en el marc del Programa Anual que s’estableix a tres bandes, entre l’Associació de Propietaris Forestals, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova del Camí i que es planifica segons un ordre de prioritats. Són les conegudes Zones d’Actuació Prioritària, com assenyala Bacardit, que s’identifiquen i es determinen amb el quòrum dels agents forestals i dels bombers, amb l’objectiu principal de disminuir el risc d’incendi.

El fet que siguin prioritàries no es tradueix, però, en actuacions immediates. De fet, la zona on s’ha començat a actuar entre els termes de Carme, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí (una confluència de valls favorables als vents dominants de la zona), conforma una massa boscosa on fa més de 20 anys que no es feia cap actuació.  Aquests dies s’ha començat a realitzar el repàs dels camins i en breu començarà l’aclarida del bosc. 

Des de la Diputació de Barcelona, Pol Bacardit afirma que es tallaran sobretot pins, “però és del tot normal i no cal alarmar-se, perquè es tracta d’exemplars que estan morts, malalts, alguns que no creixen o fins i tot altres que impedeixen el creixement d’altres exemplars que es volen potenciar, com roures i alzines”. L’objectiu principal de l’actuació és “trencar la continuïtat vertical del bosc per evitar que en cas d’incendi el foc pugi a les copes altes i es faci imparable”.

El pressupost del projecte és de 113.740€. La zona s’ha dividit en quatre lots que han estat adjudicats a 4 empreses -les que han fet la millor oferta.

La previsió és que els treballs s’allarguin fins a finals d’any, tot i que els mesos d’estiu hi haurà una aturada per evitar riscos.

pol bacardit francesc sabate i Noemi Trucharte

Història de l’Associació de Propietaris Forestals

Com recorda el secretari de l’Associació de Propietaris Forestals Serres de Miralles-Orpinell, Francesc Sabaté, l’entitat es va constituir l’any 2011 fruit de la necessitat de gestionar els danys causats pels bufaruts de l’any 2009. Actualment la integren 136 socis forestals, amb gairebé 5.000 hectàrees associades de 12 municipis anoiencs: Bellprat, Carme, La Llacuna, Orpí, La Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, La Torre de Claramunt, Vilanova del Camí, Argençola i Montmaneu. 

Francesc Sabaté, qui és també president de l’Associació de Defensa Forestal de Vilanova del Camí, posava en valor la riquesa mediambiental de Vilanova del Camí i subratllava que el terme gaudeix “d’un equilibri admirable, perquè el 50% de la població és zona urbana i la resta tot un bosc que ens permet el contacte diari amb la natura”.    

En aquest sentit, l’alcaldessa vilanovina, Noemí Trucharte es mostrava avui molt satisfeta per l’inici d’aquesta actuació de millora dels terrenys forestals. També feia una crida al civisme de la població per protegir el medi natural de Vilanova del Camí.

Segons ha avançat Sabaté, diferents vols de dron gravaran l’actuació en diferents fases, per comparar l’estat del bosc en l’actualitat, durant i en finalitzar els treballs. 


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by