L’aeròdrom d’Igualada-Òdena es prepara per acollir el proper dissabte 20 d’octubre a centenars de persones amb algun tipus de discapacitat, als seus acompanyants i al públic en general per a celebrar la primera Jornada d’Aviació Adaptada, un dia on les persones amb alguna discapacitat podran volar en avionetes, ultralleugers, trikes i vols a vela.


La Jornada d’Aviació Adaptada és una iniciativa de les entitats socials relacionades amb el món de la discapacitat i/o l’aviació “Vols per a tothom”, “Las Sillas Voladoras” i “Temyque”. La iniciativa compta amb la col•laboració d’administracions, empreses i entitats de tota la comarca que han destinat esforços i tot tipus de recursos per aconseguir que l’aeròdrom d’Igualada-Òdena sigui la seu d’un projecte que encaixa amb la projecció de la infraestructura i la sensibilitat i generositat del territori. Així ens ho explicava Carlos de Albert, pilot d’un avió adaptat i vicepresident de Las Sillas Voladoras.
L’organització va realitzar l’any passat a l’aeroport de Lleida-Alguaire una jornada 0 i després de l’èxit d’aquesta prova pilot (on 60 persones amb discapacitat van poder gaudir d’un vol) es va decidir, explica Carlos de Albert, desenvolupar el projecte i traslladar-lo a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena cercant la complicitat de les administracions i empreses locals.
La Jornada d’Aviació Adaptada, diu de Albert, té l’objectiu d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat puguin gaudir del plaer de volar, provocant noves sensacions i empoderant-les per viure amb més plenitud enriquint les seves vides quotidianes.
La jornada començarà a les deu del matí i acabarà a les sis de la tarda, durant tot aquest temps, està previst que un total de 100 persones amb alguna discapacitat s’enlairin, en total, es calcula que 110 maniobres tindran lloc a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena.
Aeròdrom Igualada – Òdena
La jornada és possible gràcies a la col•laboració desinteressada de pilots que posaran a la seva disposició les seves avionetes i hores de vol sense cap recompensació econòmica. I també es comptarà amb un total de 100 voluntaris i voluntàries, entre ells professionals fisioterapèutes, pilots, controladors aeris, psicòlegs i persones anònimes que realitzaran tasques de suport logístic a la zona del bar, pàrquing, tallers, muntatge…
La jornada es complementarà amb música en directe, tallers infantils relacionats amb el món de la discapacitat i l’aviació i una petita mostra gastronòmica de productes de proximitat.
Amb aquest projecte, l’aeròdrom d’Igualada-Òdena dibuixa un nou nínxol d’activitat: l’aviació adaptada, una oportunitat de negoci i desenvolupament econòmic per al territori a l’hora que posa en valor la sensibilització pel món de la discapacitat. El pilot Carlos de Alberto ha celebrat que algunes de les empreses aeronàutiques instal•lades a l’aeròdrom com Aircatfly hagi adquirit recentment 5 ultralleugers adaptats per a ser pilotats per persones amb mobilitat reduïda tot començant un projecte d’inclusió normalitzant l’escola aeronàutica per aquestes persones.
D’altra banda, l’entitat “Las Sillas Voladoras” ha establert la seu d’un dels seus velers adaptats a l’aeròdrom anoienc tot signant un conveni de col•laboració amb el Club de Vol a Vela Igualada-Òdena.
Aquesta iniciativa d’aviació adaptada compta amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana, l’Ajuntament d’Igualada i l’Ajuntament d’Òdena. A més, s’hi han abocat desinteressadament i molt activament altres entitats de la comarca com Àuria, Apinas, Consell Comarcal de l’Anoia, Transports Masats, Unió Empresarial i Iguana, entre altres.