Una agenda d’actes entorn el 25N per identificar, prevenir i actuar davant les violències masclistes

21 Nov 2018
INSTA-MICOD-25N3-v11

Un any més, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (Micod) organitza i coordina una agenda d’actes que commemoren el Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones. Ja fa anys que la Micod coordina les entitats i els diferents ajuntaments de la Conca per farcir una agenda conjunta que té l’objectiu de visibilitzar la violència masclista com un problema estructural fruit de la societat masclista i patriarcal en què vivim. Els actes giren entorn la necessitat d’identificar la violència com a primer pas per prevenir, actuar i reparar possibles situacions

Com cada any els ajuntaments de la Micod han penjat pancartes reivindicatives als balcons dels consistoris i aquest divendres, es farà la presentació pública del Protocol davant les violències sexuals en espais festius que s’ha treballat durant un any des de l’Àrea d’Igualtat de la Micod amb els Departaments de Joventut i Cultura dels diferents ajuntaments, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Observatori Noct@mbules. L’acte es farà a les 12 del migdia a l’Espai Cívic Centre.

El protocol va passar pel darrer ple municipal de Vilanova del Camí i va ser aprovat per unanimitat de tots els grups polítics vilanovins. La regidora d’Igualtat Sílvia Cáceres que també assistirà a la presentació del pròxim divendres, afirma que el protocol neix per combatre les violències contra les dones, aconseguint que “les festes siguin espais de llibertat, de gaudi, de qualitat i de respecte cap a totes les persones”.

Aquest protocol també és una eina per donar resposta a les agressions que es donen en els espais de festa i atendre les dones que les puguin patir, així com també atén les agressions per LGTBIfòbia.

L’acte central organitzat per la Micod pel diumenge 25 de novembre és novament, una sessió de contes per a infants que començarà a les 17 h, a la qual seguirà la concentració i lectura del Manifest a les 18 h i a dos quarts de 7, la projecció de la pel·lícula Todas las mulleres que coñezo, sobre violències masclistes, integrada en la Mostra Internacional de Films de Dones. Aquests actes es faran al Teatre Centre Unió Agrícola d’Òdena.

A banda d’aquests actes, l’agenda inclou activitats molt diverses com xerrades, tallers per a joves, teatre fòrums, conferències, taller d’autodefensa feminista… Podeu consultar l’agenda a la pàgina web municipal i també la trobareu en paper als edificis municipals.

Àrea d’Atenció a la Dona al web vilanovalcami.cat

Des de les Regidories d’Igualtat conviden tota la ciutadania a sumar-se a les activitats, a reivindicar i exigir l’eradicació de la violència masclista i a prendre consciència de la necessitat de treballar des de la prevenció i la sensibilització per canviar els valors androcèntrics i patriarcals que segueixen massa arrelats i són la base de la manifestació de violència masclista.

Els col·lectius feministes de l’Anoia surten al carrer un altre 25N per denunciar les violències masclistes

D’altra banda, els moviments feministes de la comarca de l’Anoia s’han organitzat novament, després de l’èxit del 8MAnoia, per compartir mobilitzacions i actes. En aquesta ocasió, entorn el 25N, han preparat una trobada per reflexionar sobre els patrons d’abús i submissió en les relacions de parella dominades pel patriarcat i també accions d’homenatge i acompanyament a les víctimes.

Aquest divendres, al Centre Social Autogestionat Delícies es projectarà el monòleg “No sólo duelen los golpes” de Pamela Palenciano. Un monòleg que pretén desmuntar “les mentides de l’amor romàntic” per poder ajudar a detectar els primers signes d’abús masclista. Començarà a les 9 del vespre, al centre del carrer Delícies d’Igualada. És un acte gratuït.

El dia central d’activitat serà diumenge 25N. Al migdia, amb una Performance oberta i participativa en record de totes aquelles dones i nens/es assassinats per casos de violència masclista durant l’any 2018. Es convida a tothom qui vulgui participar que portin flors. Serà a les 12 h, a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada.

D’altra banda, a la tarda es farà una Marxa de torxes que sortirà a les 19 h des dels Jutjats d’Igualada i que s’acompanyarà de la lectura del manifest.