Una comissió comarcal unifica esforços en el treball d’acolliment als joves que migren sols

13 Des 2018
comissio-comarcal-de-treball-sobre-joves

Els municipis de l’Anoia unificaran la informació i el treball d’acolliment als joves que migren sols, un compromís que diferents municipis, com Vilanova del Camí, ja fa mesos que han assumit. Fa només uns dies, però, es va constituir formalment la Comissió de Treball sobre Joves que Migren sols a l’Anoia, un encàrrec de la Delegació Territorial de la Catalunya Central i que lidera el Consell Comarcal de l’Anoia

A Catalunya parlem de menors migrants no acompanyats (MMNA) o també de menors estrangers no acompanyats (MENA). La migració de menors no acompanyats implica un patró migratori nou, i s’ha de tractar i entendre, amb les seves pròpies particularitats.

És per això que tècnics i polítics dels municipis anoiencs han constituït una comissió de treball que tindrà la missió de fer el seguiment de la crisi per a l’acolliment dels adolescents i joves migrats que arriben sols. L’objectiu és generar una xarxa d’informació entre institucions, entitats i agents implicats, i abordar conjuntament les necessitats i els recursos vinculats amb l’acollida d’aquests joves.

A l’Anoia, hi ha dos centres de primera acollida i atenció integral, un a Santa Margarida de Montbui (Mas Amigó) i altres a Piera (Castell de Fang) amb 21 i 24 adolescents. També hi ha 3 pisos d’IPIS (Servei d’Itineraris de Protecció Individual) dos dels quals estan a Vilanova del Camí (actualment amb 8 joves) i un a Igualada (amb 1 jove).


Serveis Personals – Àrea dedicada


Com explica la regidora de Serveis Personals vilanovina, Silvia Cáceres, fa mesos que des de l’Ajuntament es van començar a fer les primeres accions d’acollida d’aquests joves en pisos tutelats per la Generalitat. Una tasca discreta, que no havia trascendit fins ara, tot i que la regidora es mostra molt satisfeta dels contactes que s’han establert amb diferents entitats del municipi per tal d’oferir a aquests joves la possibilitat de realitzar algunes activitats culturals, esportives o de lleure.

La constitució formal de la comissió va comptar amb la presència de la delegada del Govern a la Catalunya Central

La reunió de constitució de la comissió es va fer el passat 4 de desembre, al Parcmotor de Castellolí i va comptar amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, qui va explicar l’objectiu de la comissió i va posar en context la iniciativa i la situació que s’està vivint.

Camps va explicar que els adolescents i els joves no acompanyats no són un problema, són una oportunitat, “perquè són joves, tenen empenta i iniciativa, capacitat emprenedora, valents i han fet un procés migratori d’adults quan encara són menors”, va assenyalar. “Busquen un projecte de vida, aprofitant que molts d’ells tenen un ofici, capacitats i ganes de posar-se a treballar. Efectivament, els adolescents i els joves migrats que van sols vénen a Catalunya perquè volen treballar, guanyar-se la vida i ajudar les seves famílies” i va afegir que “més enllà de l’emergència i de l’acollida urgent, cal seguir treballant la integració a la societat catalana, la formació i la inserció laboral. És un repte de país que hem d’entomar i aprofitar en totes les seves dimensions”.

Per la seva part, Georgina Oliva, Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, va exposar la situació actual dels adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya i a l’Anoia.

Des de la Unitat de Ciutadania i Convivència del Consell Comarcal es van explicar les actuacions que s’han dut a terme per donar resposta a les necessitats plantejades pels centres. S’han realitzat cursos de llengua catalana i d’alfabetització, cursos de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic i un curs de coneixements laborals, tots ells en el marc de la Llei d’acollida. També s’ha col·laborat amb l’Oficina Jove de l’Anoia que ha dut a terme una xerrada sobre el Programa de Garantia Juvenil i que ha dissenyat el programa Impuls que s’oferirà a 12 joves a partir del mes de gener. Finalment, s’ha vinculat als centres amb el programa Noves Oportunitats, un projecte d’inserció laboral vinculat al SOC i liderat per la Fundació AMPANS.