Vilanova del Camí escriu una nova pàgina de Sant Jordi amb ‘Traços d’un poble’

18 Abr 2019

Tot just coincidint amb el final de la celebració festiva de la Setmana Santa, arriba un nou Sant Jordi. Des de la regidoria de Cultura vilanovina ja tenen a punt el programa d’actes per la celebració d’aquesta diada cultural que tornarà a comptar amb la participació d’entitats i comerços locals. A més, podrem fullejar i comprar el llibre local “Traços d’un poble. Breu història il·lustrada de Vilanova del Camí”

Aquest any Sant Jordi 2019 s’escau el mateix dia que la festivitat del Sant Crist d’Igualada i és a per a molts vilanovins el darrer dia de festa de les vacances de Setmana Santa. L’afluència de públic és una mica més incerta que altres anys, però la regidora Imma González confia que la població es quedi al municipi per gaudir d’aquesta diada cultural. És per això també que han decidit concentrar el programa d’actes a la tarda “per tal de donar temps als que arriben d’algun desplaçament a gaudir de les activitats més familiars”.

La fira, amb les paradetes de llibres i roses, s’instal·larà a la plaça del Mercat a partir de les 10 h del matí, amb la participació d’un total de 18 comerços i entitats, segons explica González.

A les 12 del migdia hi haurà la tradicional ballada de sardanes, amb l’Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí que convidaran a tothom a compartir una estona de dansa i de ben segur, donaran ambient a la plaça.

Serà a partir de les cinc de la tarda que comenci el gruix del programa d’actes, pensant sobretot en el públic infantil i familiar amb l’espectacle de la companyia Sol de Nit que col·laboren amb l’ONG Pallapupas; “igual com l’any passat, ens agrada saber que comptem amb una obra de teatre d’una companyia que col·labora amb els infants de l’Hospital Sant Joan de Déu”, assenyala González, tot afegint que la diversió està garantida amb les dues actrius que enguany estrenen l’espectacle “Sant Jordi, la Tona i la Toneta”.

De 5 a 6 de la tarda, Xavier Bermúdez i Sílvia Marín estaran a la parada de la llibreria +KLlibres signant l’obra Traços d’un poble. Breu història il·lustrada de Vilanova del Camí. Aquest sens dubte, serà un dels llibres estrelles d’aquest Sant Jordi 2019 a Vilanova del Camí. “Per fi podrem tenir a les mans, en paper, aquest llibre d’història, ben diferent al que fins ara disposàvem sobre la història local”, explica González, tot referint-se a “la gran obra enciclopèdica i acadèmica que va fer Flocel Sabaté”.

El nou llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Vilanova del Camí “en una aposta de donar a conèixer la història local, però d’una manera breu i il·lustrada”, assenyala González qui destaca el resultat de gran qualitat aconseguit pels autors vilanovins.

L’obra, escrita per Xavier Bermúdez i Silvia Marin, està dividit en cinc capítols que repassen breument cinc etapes històriques: l’edat antiga, l’edat mitjana, l’edat moderna, la contemporània i la Vilanova actual. El llibre té una part visual molt important amb més d’una vintena d’il·lustracions originals, obra del sevillà Domingo López. N’hi ha de dos tipus, les de paisatge, que introdueixen cada capítol, i les de recreacions d’escenes quotidianes.

González subratllava que és una obra “gairebé cent per cent vilanovina”, també pel que fa al disseny, a càrrec de Manolo Cano, i la coordinació de Marissa Martínez.

Tant per l’estrena del llibre com per l’entrega dels comerços i entitats vilanovines que fan possible un any més la celebració de Sant Jordi al municipi, González afirma que ens sobren els motius per quedar-nos a Vilanova del Camí el dimarts 23 d’abril i animava al veïnat a gaudir de la festa del llibre i la rosa sense sortir de la població.