Vilanova del Camí acollirà diumenge la Cloenda de la XXX Roda d’Esbarts Catalònia, una trobada que aplegarà prop de 400 dansaires d’arreu de Catalunya. La Roda d’Esbarts Infantils i Juvenils Catalònia va néixer amb la intenció de potenciar les ballades dels més joves, és a dir de les seccions infantils i juvenils dels diversos esbarts que la integren.
Imma Gumà, responsable de la secció infantil i juvenil de l’esbart Dansaire de Vilanova del Camí, assegura que des que l’esbart vilanoví es va adherir a la Roda, han experimentat alguns canvis d’actitud sobretot en els nois. Afirma que els nens i joves veuen la dansa amb menys recança i que s’esforcen per superar el nivell d’altres esbarts.
Treballar amb nens no és sempre fàcil. A la secció infantil i juvenil de l’esbart vilanoví hi ha nens d’edats molt diferents, dels quatre als dotze anys, i per això, l’Imma Gumà ens explica que, en molts casos, i per fer-ho més fàcil, transforma la dansa en un joc.
En aquesta trentena edició de la Roda d’Esbarts, participaran 18 dels 22 esbarts adherits que diumenge faran de Vilanova del Camí la capital de la Dansa Tradicional Catalana. La trobada començarà a les 12h del migdia i es farà a la plaça de Can Papasseit amb música en directe de la Cobla Sabadell dirigida pel mestre Joan Gómez.
L’organització i coordinació d’aquest acte en l’any del seu trentè aniversari, recau, com dèiem, en l’Esbart Dansaire de Vilanova del Camí. Això és, segons Gumà, tot un repte i un estímul important per a l’entitat. Per això aquests dies, tots, petits i grans, treballen a contrarellotge.
El programa previst per a la cloenda incorpora una dotzena de danses. Les onze primeres es ballaran de manera individual. Malgrat que diferents esbarts ballin la mateixa dansa, al mateix temps, cadascun ho farà a la seva manera, i a l’espai que li ha estat adjudicat. El ball final, en canvi, es farà de manera conjunta. La Maniera, una dansa típica dels Pirineus i de molts municipis de la Gascona, servirà de cloenda de la trentena Roda d’Esbarts. 18 grups de dansaires i prop de 400 joves d’entre 4 i 16 anys ballaran aquesta dansa dues vegades, una en exclusiva pels esbarts, i la darrera, oberta al públic assistent.
La Roda d’Esbarts Catalònia va aconseguir el premi de la Federació d’Ateneus de Catalunya 2007, per la seva creativitat en favor de la cultura popular i tradicional.