Vilanova viu una sessió plenària llarga i tensa, amb dos recessos i múltiples interrupcions

14 nov. 2017

Un ple llarg i tens, amb dos recessos, amb interrupcions freqüents i amb una destacada presència de públic va omplir dilluns la sala de plens municipal.

A la sessió es va traslladar el debat actual sobre la situació política catalana, però també altres temes de caire ben local com les peticions d’una delegació de l’Escola Joan Maragall per reclamar millores al centre

ple 13nov17 (5b)

El consistori vilanoví unànime per eliminar la violència contra les dones


La sessió es va obrir amb la incorporació d’un punt d’urgència que suposava l’aprovació del manifest de commemoració del 25N Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista que va rebre el suport de tot el consistori. Des d’aquest dilluns l’ajuntament de Vilanova del Camí s’ha sumat a la campanya de la MICOD en aquest tema i ha penjat una pancarta a la façana de l’Ajuntament. A més ha participat activament al programa d’actes que ha coordinat la MICOD i que aquests dies centrarà també la nostra atenció.


Rosi Grados renuncia al càrrec de regidora, Cristina Torregrosa la substituirà a partir d’ara


La renúncia de la regidora de V365 Rosi Grados va ser uns dels primers punts també a abordar. Grados, qui deixa el càrrec per motius professionals, va rebre l’agraïment especial dels companys de partit, V365, començant per Vanesa González, que precisament va destacar el fet que una dona hagi ocupat una regidoria tradicionalment relacionada amb homes i que hagi deixat el llistó tan alt. També els que havien estat socis de govern, Meritxell Humbert d’ERC i Jordi Baron per CiU van agrair-li la dedicació com a titular d’Urbanisme. L’alcaldessa Noemí Trucharte li va desitjar encerts en la nova etapa.

Per la seva banda Grados va manifestar que la seva decisió està motivada perquè no pot dedicar-se com li agradaria a la tasca política des de l’oposició, que segons va destacar és tant o més seriosa i important que la de governar. 


Es modifiquen les bases per a la convocatòria de subvencions a les entitats culturals


El govern va portar al Ple de dilluns una proposta per aprovar les bases que regulen les convocatòries de subvencions per a les entitats culturals. La regidora de Cultura Imma González va explicar al Ple que s’ha optat per introduir nous criteris de valoració i s’ha apostat per crear una comissió que integra polítics, tant del govern com de l’oposició, tècnics i un representant de la Comissió de Festes. “L’objectiu”, va dir González “és introduir criteris més objectius i quantificables i alhora és una aposta per la pluralitat i la transparència”.

Des de V365, Vanesa González va assegurar que li semblava bé el canvi de criteri però també va negar que aquesta decisió fos una novetat perquè “l’anterior govern també havia convidat a altres entitats a participar en les decisions”, va dir.

El punt, es va aprovar amb els vots del PSC, VA, VV i DECIDE i les abstencions de V365, ERC i CiU.


ple 13nov17 (8)

Cap de les dues mocions que van presentar ERC i CIU van prosperar


El debat va pujar de to en el moment de presentar i argumentar les mocions que ERC i CiU van portar al ple i es va fer evident el discurs polític que aquests dies ha regit el debat en altres esferes polítiques i institucionals, com la parlamentària. Cap de les dues mocions que es van presentar va poder prosperar.

La primera demanava la llibertat dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC, així com dels consellers cessats del Govern català.

Imma González de Decide, va anunciar el seu vot en contra només iniciar la intervenció. Va lamentar que s’hagués arribat a la situació actual  que va qualificar de “circ”. En referència a les persones que estan privades de llibertat, va negar que es tracti de presos polítics, “perquè estan empresonats pels seus actes i no per les seves idees”. González va assegurar que “no donaré suport ni a Junqueras, que ha gastat més de 800.000 € en el procés, ni al Parlament Català, que amb 72 vots va proclamar unilateralment la independència”.

Jordi Barón de CiU, va ser molt crític amb la política del PP i la seva intransigència “que ha fet impossible el diàleg ni arribar a cap pacte”. I va contradir a la regidora de DECIDE afirmant que “hi ha gent a la presó per defensar les seves idees i el mandat de la ciutadania avalat per més de 2 milions de vots”

També va dir que “els termes de sedició i rebel·lió pels que han estat empresonats són de dubtosa aplicació” i va fer referència als incidents del passat 1 d’octubre i altres manifestacions en els que ha aparegut un moviment d’ultradreta. Paraules que van encendre alguns membres del públic i que va obligar a l’alcaldessa a intervenir per demanar ordre a la sala.

JM Cividanes, de VV-IPV va retreure a CiU una radicalització en els darrers 10 anys: “La seva política s’assembla cada vegada més a la de la CUP. CiU va començar amb un catalanisme moderat i ha acabat defensant els separatisme” “La independència”, va dir Cividanes, tampoc solucionarà la corrupció, com prometen. El procés, va continuar dient, ha dividit aquesta societat en bons i dolents i està provocant un enfrontament constant.

El regidor independent també va criticar que els independentistes se saltin la legalitat vigent i de mentir a la societat. “Això del mandat democràtic, és dubtós i Ítaca, no existeix” va acabar dient.

Francisco Palacios de VA, no va voler discutir sobre el tema que assegura “no és responsabilitat de Vilanova del Camí” “A aquesta agrupació d’electors la trobaran per discutir sobre qualsevol tema que afecti als nostres veïns o el nostre municipi”

Al seu torn, el portaveu del PSC, Kilian Tomàs, també es va referir al concepte presos polítics, tot llegint-ne una definició. Assegura que cap dels empresonats són presos polítics “estan encausats per saltar-se l’ordenament jurídic de forma continuada”. Tomàs va traslladar al Ple tres missatges: “1- des del PSC no qüestionem la separació de poders (executiu i judicial), 2- infringir la llei comporta conseqüències, 3- preguem als presos que facin com la Mesa del Parlament i acceptin que la declaració d’independència va ser un error”

Vanesa González, de V365, va afirmar que era impossible posar les dues parts d’acord però va defensar el “respecte a totes les posicions de la manera més cívica i democràtica”. “Tindrem oportunitat de pronunciar-nos el proper 21 de desembre”

La portaveu de V365 va advocar per la mediació com a solució al conflicte i va lamentar l’empresonament de persones que ostenten càrrecs públics “quelcom que no s’hauria d’haver donat” “Tothom té dret a un judici just i creiem que la presó ha estat una acció desmesurada”

El punt, que es va debatre durant més d’una hora, només va comptar amb els vots favorables d’ERC, CiU i V365 i en contra de PSC, VA,VV i DECIDE.


Intens debat sobre l’aplicació del 155


Després d’un recés de 10 minuts, es va encetar el debat de la segona moció que va introduir el debat de l’article 155 i en la qual es demanava aturar la suspensió de l’autogovern català.

“Haurien de reconèixer que l’aplicació del 155 és conseqüència de l’actuació del Parlament Català” va dir la portaveu de DECIDE, Imma González., que va defensar l’actuació del govern espanyol “que ha restablert l’ordre legal a Catalunya”. La regidora va continuar la seva intervenció amb to contundent “Estem farts de l’adoctrinament dels nens, farts que ens classifiquin com a bons o com a dolents, farts que  ens diguin fatxes, farts que embrutin el mobiliari urbà amb cartells… i per això els demano que netegin el que han embrutat”

Una demanda que Marcel·lí Nieto, regidor d’ERC, es va comprometre a fer una vegada acabada la campanya.

En el seu torn d’intervenció, el portaveu socialista Kilian Tomàs que va fer referència a l’aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. “Els socialistes hem lluitat fins a la sacietat perquè no s’apliqués el 155, però calia retornar la normalitat a les institucions catalanes. Les eleccions del proper 21D ens ofereixen una nova via de diàleg i la possibilitat de trobar el millor encaix de Catalunya a Espanya”

La moció es va rebutjar amb els vots contraris de PSC, VA, VV i DECIDE, a favor d’ERC i CiU i l’abstenció de V365.


ple 13nov17 (15)

Tensa intervenció en l’ordre de precs i preguntes del públic


El ple va acabar amb una tensa intervenció en l’ordre de precs i preguntes del públic, moment que va coincidir amb l’esvaïment d’una persona, que va quedar-se, afortunadament, en un ensurt.

L’escola Joan Maragall va lamentar la falta de comunicació amb l’Ajuntament en temes que fa anys que persegueixen i que suposen millores urgents i necessàries al centre. La directora del centre, Mercè Roldán, va lamentar que s’hagin fet peticions reiterades a l’ajuntament i que no s’hagi obtingut resposta.

A banda de la construcció dels lavabos adaptats, que des del centre reconeixen que és competència de la Generalitat, exigeixen a l’Ajuntament que vetlli perquè aquesta obra es pugui fer el més aviat possible. Roldán assegura que el departament responsable de les obres d’Ensenyament “no en té constància” i que “el Joan Maragall no apareix a les llistes d’actuacions pendents”

Representants dels pares i mares de l’escola també van intervenir per demanar a l’ajuntament que actuï en temes de manteniment diari que “posen en perill l’alumnat i l’estructura del centre: humitats, fongs, finestres que no tanquen o radiadors que no funcionen”

L’alcaldessa Noemí Trucharte va dir ser conscient de les necessitats del centre, el més gran i el més antic del municipi i va recordar que estan fent efectives algunes intervencions que daten del 2011. Pel que fa al tema dels lavabos, va recordar que “personalment vaig acompanyar al llavors el director de Serveis Territorials d’Ensenyament, Antoni Massegú, a fer una visita al Joan Maragall i al Pompeu Fabra, i es va comprometre a incloure aquesta obra al pla 2017/2018”

Noemí Trucharte assegura que estan fent seguiment del projecte i que truquen, tot sovint al departament per insistir-hi però també reconeix que els canvis produïts en el govern català no estan facilitant les coses.

Des del Joan Maragall també van retreure a la regidora d’Educació Eva Vadillo que no hagi participat en els darrers consells escolars “que és on podem expressar-li les nostres demandes” van dir les representants de l’AMPA. Un retret davant el qual Vadillo va respondre que “sempre que se m’ha requerit he estat a la vostra disposició. Ens vam comprometre a executar totes les vostres demandes i d’una llista de 60 n’hem realitzat 40”

Una altra de les intervencions del públic va girar entorn al concurs del servei de neteja del que van deixar fora 7 persones. Aquestes dones, van explicar al Ple, porten mesos sense treballar i sense possibilitat de cobrar de l’atur i també van voler exposar la seva precarietat al plenari.