
Reproduïm íntegrament el comunicat de premsa conjunt enviat per Vilanova 365, Junts x Catalunya, ERC Vilanova del Camí i la regidora no adscrita Meritxell Humbert
Un jutge confirma allò què nosaltres hem defensat des del principi: les dones de la neteja haurien d’haver estat subrogades per l’Ajuntament de Vilanova del Camí.
Aquesta setmana hem conegut la sentència del judici que es va celebrar arrel de la denúncia d’una de les treballadores de la neteja en contra de l’Ajuntament.
Francisco Palacios, Juan Manuel Cividanes, Imma González i Noemí Trucharte van decidir un canvi de gestió en el servei de la neteja després de la moció de censura. Van argumentar que la internalització del servei suposaria una millora de les condicions laborals de les treballadores i un estalvi important per a les arques municipals. Gairebé ha estat el contrari. El procés va deixar sense feina a 7 dones que portaven anys treballant en aquest servei i la resta van haver de passar unes oposicions perdent així els drets d’antiguitat.
Enmig de tot plegat, una d’aquestes treballadores va ser acomiadada durant el període de prova, fet curiós, ja que va quedar segona en el procés de selecció i acumulava 7 anys d’experiència com a netejadora de l’Ajuntament.
Aquesta senyora va tenir la valentia de denunciar aquest fet, defensant la injustícia i la incoherència d’aquesta decisió.
En el passat ple, Noemí Trucharte va dir que havia estat una decisió del tècnic responsable del servei – curiosament una persona que no ha passat cap procés d’oposicions i que abans d’aquest càrrec no tenia experiència en l’àmbit de la neteja –.
I, finalment, fa una setmana que es coneix la sentència en la qual un jutge ha donat la raó a la treballadora, determinant que ha estat un acomiadament improcedent i l’Ajuntament haurà d’indemnitzar-la i tornar-li el seu lloc de treball.
En la sentència, el jutge afirma que “queda clar, doncs, que el rescat en l’adjudicació del servei de la neteja per part de l’Ajuntament demandat comporta necessàriament la SUBROGACIÓ de la relació laboral de la treballadora demandant, raó per la qual la celebració d’un nou contracte de treball subjecte a un període de prova de dos mesos esdevé nul en INCOMPLIR-SE EL MANDAT SUBRROGATORI CONVENCIONAL, per la qual cosa la comunicació extintiva per no haver-ne superat el període de prova escau ser titllat d’un ACOMIADAMENT IMPROCEDENT”.
La sentència també recull que “en tots els supòsits de finalització, pèrdua, rescissió, cessió o rescat d’una contracta així com respecte de qualsevol altra figura o modalitat que suposi un canvi en l’adjudicatari del servei que duguin a terme l’activitat de què es tracti, els treballadors de l’empresa sortint PASSARAN A ESTAR ADSCRITS A LA NOVA TITULAR DE LA CONTRACTA QUE REALITZARÀ EL SERVEI, RESPECTANT AQUESTA TOTS ELS DRETS I OBLIGACIONS QUE GAUDEIXIN EN L’EMPRESA SORTINT DEL SERVEI”.
Queda clar, doncs, que la subrogació de les treballadores del servei de la neteja s’hauria d’haver produït automàticament en el moment en que l’Ajuntament va assumir la gestió directa tal i com hem defensat sempre des dels nostres grups. La subrogació era obligatòria i en aquest punt demanem responsabilitats polítiques que han d’assumir els membres de l’equip de govern.
El temps ens ha donat la raó però el mal que ha fet aquest equip de govern liderat per Noemí Trucharte i recolzat per Palacios, Cividanes i Imma González ha fet un mal irreparable a un col·lectiu de dones vulnerable que han patit durant mesos pels seus llocs de feina, i que algunes d’elles han acabat perdent i quedant al carrer.