
La Xarxa Anoia Emprèn, integrada pel Consell Comarcal de l’Anoia i els Ajuntaments de Calaf, Igualada, Masquefa i Vilanova del Camí, ha estat present per primera vegada a la 8a edició de la Fira de l’Ensenyament d’Igualada. Unes 1.770 persones han pogut conèixer de primera mà l’oferta formativa i els recursos a la seva disposició per tal d’orientar-se en el seu futur acadèmic i professional.
La Fira, realitzada els 15 i 16 de febrer a l’antic Escorxador d’Igualada, va comptar amb la presència de més d’una trentena d’universitats i escoles superiors, públiques i privades, i una vintena de col·legis i instituts, que hi van presentar la seva oferta formativa, així com cossos de seguretat i emergències, com ara els Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals o els Bombers de la Generalitat de Catalunya.
També hi havia un punt d’orientació acadèmica i professional per oferir assessorament personalitzat als joves, així com xerrades d’orientació adreçades a joves i les seves famílies.
La Xarxa Anoia Emprèn va disposar d’un estand per informar als joves potencialment interessats en emprendre una activitat econòmica, dels serveis que presta a través del Campus Motor Anoia del Consell Comarcal de l’Anoia, IG-Nova Tecnoespai de l’Ajuntament d’Igualada, el Centre de Recursos per a l’Ocupació de l’Ajuntament de Calaf, el Centre d’Innovació Anoia de l’Ajuntament de Vilanova del Camí i el Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de l’Ajuntament de Masquefa.
Aquests centres ofereixen un conjunt de serveis per desenvolupar el teixit empresarial del territori; ajuden a la creació, la consolidació i el creixement de noves empreses així com a millorar la competitivitat de les ja existents.
Accions i serveis per a la creació i el desenvolupament empresarial
Entre les accions i serveis que ofereixen les cinc entitats, s’inclouen la sensibilització a la població, per tal de fomentar les vocacions empresarials; la informació i orientació a persones emprenedores; el servei d’assessorament en el procés de creació d’empreses, per avaluar la viabilitat; la formació per millorar els seus coneixements i habilitats; el seguiment tècnic durant els tres primers anys de vida de l’empresa, així com la informació, assessorament i mediació sobre l’accés a finançament.
D’altra banda, s’ofereixen serveis complementaris per part d’algunes entitats. L’Ajuntament d’Igualada, el de Masquefa i el de Vilanova del Camí posen a disposició de les empreses de recent creació els vivers, on poden allotjar-se les empreses en les seves etapes inicials.
També s’ofereix un servei de tramitació telemàtica d’inici de l’activitat que permet la realització dels tràmits davant d’Hisenda i la Seguretat Social, a través dels Punts PAE del Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada.
Finalment, s’ofereix un servei específic d’informació i assessorament en el traspàs de negoci que es troben en actiu, a través del programa Reempresa, ofert per l’Ajuntament d’Igualada. Les accions per al desenvolupament de l’activitat empresarial que ofereixen aquestes entitats estan incloses dins el programa Catalunya Emprèn, subvencionat pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu, i dins el Catàleg de Serveis per a l’any 2019 del Pla “Xarxa de Governs Locals 2016 – 2019” subvencionat per la Diputació de Barcelona.