Les cooperatives del Joan Maragall fan parada al mercat i criden a la població a fer una compra solidària | ÀUDIO

30 Mai 2019

L’alumnat de 5è de primària de l’Escola Joan Maragall ha tornat a explorar aquest curs el món de l’emprenedoria per mitjà del projecte de cooperatives. Demà divendres, culmina aquest programa amb la posada a la venda dels articles que han elaborat des de les cooperatives, entre les 9 del matí i les 12 del migdia, amb parades al Mercat ambulant

Cooperatives Joan Maragall maig 2019 2

Escola Joan Maragall

Àrea informativa dedicada


El programa Cultura Emprenedora a l’Escola impulsat per la Diputació de Barcelona es duu a terme des del centre escolar de la mà de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, des de les àrees de Promoció Econòmica i Educació.

Durant el curs, l’alumnat ha fet tots els tràmits de creació de les tres cooperatives, una per cada classe, i han après les principals característiques sobre aquest model d’organització i de gestió “en què s’escolta l’opinió de tothom”. En Jan Rondán, alumne de 5è B de la Cooperativa Joan Maragall ens definia així aquest model d’empresa, en què el sentit de participació amb igualtat de condicions és bàsic.

Aquest és un projecte que compta amb la complicitat de l’administració pública des dels inicis. Tal i com ens explica la Paula Cuadros, també de 5è B, han comptat amb el suport de les treballadores municipals per iniciar i fer oficial tots els tràmits a l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

I és que la cooperativa comença amb una sèrie de decisions molt importants, com ens explicaven els alumnes que han passat per Ràdio Nova, per parlar-nos d’aquest projecte, en representació de les tres cooperatives de l’Escola Joan Maragall:  JM Team (5è A), Cooperativa Joan Maragall (5è B) i Miniartesamans (5è C).

L’alumnat ha triat els òrgans directius de cadascuna de les cooperatives (presidència, vicepresidència, secretaria, tresoreria…), han redactat els estatuts, han omplert la fitxa de socis… Han decidit el capital que aportarà cada persona sòcia, a quina entitat donaran una part dels beneficis i quin percentatge cediran. També han triat el logo, els eslògans, han elaborat diferents prototipus i han votat, entre tots, quins seran, finalment, els que elaboraran i posaran a la venda, amb uns noms ben originals.

Cooperatives Joan Maragall maig 2019 3

Fins i tot han fet un estudi de mercat, explica Laura Márquez, i una enquesta online a les famílies que ha tingut força participació, segons afegia Paula Cuadros.

Pel que fa als productes que aquest divendres posaran a la venda són tan diversos com la seva imaginació els ha portat a crear-los. I han triat uns noms originals per tal de fer-los atractius. Saray Cardona, Jan Rondán i Alex Rey els detallaven, tot aprofitant per fer una primera publicitat a la ràdio.

Però sens dubte, una de les parts més emocionants del projecte, tal i com afirmen els alumnes, ha estat saber que una quarta part dels beneficis de la venda seran destinats a projectes de caire social. El servei d’oncologia infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu, l’AECC Catalunya contra el càncer i l’associació protectora d’animals APAN, rebran les aportacions econòmiques de les tres cooperatives. Així ho anunciaven Jan Rondán (5è B), Soraya Azdoudi i Selene García (5è A) i Laura Márquez (5è C) que en nom de les tres classes compartien l’emoció de fer possible aquests ajuts solidaris.

L’experiència d’aquest programa permet als escolars tenir un primer contacte amb el món emprenedor, des de la creativitat, però sobretot, afirmen, aprendre els valors de participació, respecte i treball en equip.

Avui a Ràdio Nova han aprofitat per fer una crida a la població vilanovina a acompanyar-los demà al mercat i fer una compra solidària dels seus articles, perquè com ens deien són ben bonics, econòmics i els han elaborat amb molta il·lusió.