L’Escola del Bosc de Rubió es prepara per encarar un nou curs amb ampliació del projecte educatiu | ÀUDIO

06 Mar 2019

L’Escola del Bosc de Rubió ha preparat pel pròxim dissabte una doble xerrada informativa oberta a tothom. Des de l’any 2015, un grup de professionals porten a terme el projecte pedagògic, en aquest municipi anoienc. La natura i l’educació a l’aire lliure són les eines bàsiques de l’aprenentatge en aquesta escola que ja es prepara per encarar el nou curs amb algunes novetats importants.

brigitte escolar alba colell escola del bosc (4)
Brigitte Escolar Alba Colell de l’Escola del Bosc

Brigitte Escolar i Alba Colell cofundadores de l’Escola del Bosc de Rubió han repassat a Ràdio Nova la trajectòria d’aquests primers 4 anys de trajectòria, tota una aventura de la qual l’equip de Rubió són pioneres i per la qual es mostren molt agraïdes, tant a les famílies com als infants.

Segons assenyala Escolare el que més els ha costat en aquest temps ha estat desaprendre per posar en pràctica la filosofia de l’Escola del Bosc: “hem hagut de deixar de programar, planificar i dirigir, que és pel que ens preparen formativament, i desaprendre cada dia per aprendre de la mà dels infants i confiar en ells”.

L’Escola del Bosc aposta per potenciar la curiositat innata. Com explica Colell els infants mantenen diàriament el contacte directe amb l’aire lliure i la majoria de les seves activitats es desenvolupen a l’exterior, faci sol o plogui. Aquesta connexió amb amb la natura és un dels principals valors per les impulsores d’aquest projecte pedagògic i defensen com aquest contacte facilita el desenvolupament natural dels infants.

En aquest sentit, assenyalen, el joc és molt lliure i pràcticament sense direcció adulta, perquè com asseguren cal confiar molt més en els infants. A més a l’escola tenen actualment uns 27 infants des dels 6 mesos i fins als 6 anys i sovint fan activitat barrejats, perquè com assegura Colell “no són tan important els continguts com els valors de cooperació, acompanyament o respecte”. A més, és bàsic respectar el ritme de cadascú.

Fins ara el projecte estava dirigit a infants menors de 6 anys, però la intenció és ampliar-lo de cara al curs que ve amb una projecte per a infants de 6 a 12. Legislativament no s’ha avançat en l’educació en aquesta franja d’edat fora de l’escola ordinària, per tant “tenim clar què podem o no oferir”, com assenyala Escolar. Les famílies han de ser les responsables i l’activitat, que estarà oberta també a alumnes que fan classes dins l’escola convencional, es farà en un espai privat, és a dir no serà a les antigues escoles de Rubió.

El projecte pedagògic de l’Escola del Bosc es va començar a desenvolupar a l’Escola Gabriel Castellà, a Igualada. Les seves impulsores, Alba Colell i Brigitte Escolar, es van entusiasmar amb aquesta iniciativa i van decidir introduir el projecte de manera mixta en una escola convencional. La idea va ser molt ben acollida per aquesta escola igualadina i van iniciar el programa que oferia una hora d’escola al bosc a totes les aules.

El 2015 van fer un pas més agosarat i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubió i el suport d’unes quantes famílies que van confiar en el projecte van aconseguir obrir la primera Escola del Bosc de Catalunya.

Escola del bosc Xerrada informativa

1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by